По-вероятно е дронът край Тюленово да е украински

Сапьорът по потник и запалената цигара в близост до дрона - това не са проблеми, твърди Тагарев

OFFNews 24 септември 2023 в 20:31 3511 3

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС

Тодор Тагарев

По-вероятно е дронът край Тюленово да е украински. Но какъвто и да е - това не е преднамерено действие спрямо България. Това е инцидент, по който той е стигнал до нашия бряг, заяви пред bTV министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Според него сапьорът по потник е действал коректно - бил е с долна част на неопренов костюм, какъвто ползват водолазите.

Преценено е, че няма необходимост от горната част на този костюм, защото температурните условия не го налагат и защото без горната част сапьорът има по-голяма свобода на действие. Преценката е напълно коректна и начинът, по който е действал, е коректен, каза Тагарев.

Относно запалената цигара близо до дрона с боеприпас министърът на отбраната твърди, че в този случай пушенето няма никакво отношение към безопасността.

Работата на МВР в такива случаи е да се изолира районът, а на екипа от армията - да унищожи боеприпаса по максимално безопасен начин. Тук трябва да се осъзнава, че този екип е под огромен стрес и кой и как се справя със стреса е много личен въпрос. Аз лично не бих търсил причините в човека, който в тези стресови условия е запалил цигара. Да, не изглежда добре, но по-важното е да няма жертви и разрушения, заяви Тагарев.

Официалното искане за обезвреждане е получено към два часа след полунощ. Никой няма да тръгне да обезврежда невзривен боеприпас нощно време, когато ситуацията не го налага, коментира министърът по повод критиките, че операцията е извършена на сутринта.

Тук говорим за скалите на брега, където няма осветление и няма откъде да дойде. Съвсем правилно са изчакали и екипът е задействан на сутринта – да се придвижи до Тюленово и да се свърши работата в светлата част на деня, каза Тодор Тагарев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

25.09 2023 в 00:19

Довлечен от течения дрон с минометен боебприпас, обезвреден от пущещ цигара сапьор по потник.
За това ли искаха оставката на Тагарев или за това, че въпросният сапьор се подхлъзна на мокър камък?

1236

2

БотоксПутю

24.09 2023 в 21:18

И какво като е украински? Техника е, понякога отказва или е неутрализирана от врага. След обезвреждането, въпросът е приключен. Черно море е акватория на военни действия.

11024

1

Комита

24.09 2023 в 20:54

Бе те да внимават къде пушат, че видеха какво стана с крайцера „Мацква“… :)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика