Протестиращи завардиха входовете на Съдебната палата. Няма да пуснат Гешев (обновена)

OFFNews 09 юни 2021 в 09:32 3552 0

Всички входове на Съдебната палата в София са блокирани днес от 8:30 часа, за да не бъде допуснат до работното си място главният прокурор Иван Гешев, съобщиха opгaнизaтopитe нa пaлaтĸoвия лaгep пpeд сградата.

Достъпът на гражданите и магистратите няма да бъде ограничаван.

"Гешев няма повече работа в Съдебната палата, но тя трябва да работи, защото той и колегите му ще бъдат съдени именно в нея", коментира в началото на акцията лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев.

Намерението на протестиращите е блокадата да продължи до оставката на Гешев или поне до среща с него, на която лично да му бъде поискана тя.

Към искането за отстраняването на Гешев се присъединяват Дeмoĸpaтичнa Бългapия, Инициaтивa “Πpaвocъдиe зa вceĸи” и дpyги гpaждaнcĸи фopмaции.

"Протестът е част от гражданските усилия за изчистване на българското правосъдие от обслужващия персонал на Пеевски, Доган, на Борисов и на цялата мафия в България, олицетворявана от Иван Гешев", коментира от мястото на протеста съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, който дойде пред Съдебната палата лично.

Според него Гешев е човекът, който доведе до опозоряващото за страната ни произнасяне на американското министерство на финансите по закона "Магнитски". От констатациите за пореден път е станало ясно, че българското правосъдие си затваря очите пред корупцията по високите нива на властта.

"Този човек (Гешев) трябва да бъде отстранен от поста с всички демократични средства и ние подкрепяме усилията на нашите приятели от БОЕЦ, "Правосъдие за всеки" и всички други протестиращи за това с тази акция да повишат общественото внимание във фокуса натиск върху Иван Гешев и задкулисните сили, които го подкрепят, за да бъде отстранен", заяви Христо Иванов.

Той обясни, че крайната цел не е оставката на Гешев, тя е само началото българските прокурори и държавни служители да разберат, че закон, отчетност и отговорност има и за тях. И призова гражданите да подкрепят протеста.

Днес в 19 часа ще се проведе поредният протест на "Правосъдие за всеки".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков