Разпитът на съпругата на Цветан Василев приключи без обвинение

OFFNews 24 октомври 2014 в 12:00 2236 6

Антоанета Василева

Срещу съпругата на Цветан Василев - Антоанета - не е повдигнато обвинение за пране на пари.

Днес тя беше привикана на разпит в Софийска градска прокуратура (СГП), за да бъде разпитана за водено срещу нея разследване за пране на пари.

Разпитът на Василева продължи повече от два часа. Тя е дала показания в качеството ѝ на свидетел по досъдебното производство за пране на пари срещу нея и съпруга ѝ. Според прокуратурата с дарени от съпруга ѝ пари тя е купила луксозен имот за 20 млн. евро на брега на Женевското езеро. От материалите става ясно, че парите са с произход влогове на клиенти на Корпоративна търговска банка.

Адвокатът на Василева – Менко Менков, каза пред журналисти, че имотът в Женева е закупен чрез лични средства на Цветан Василев, за които той е платил данъците си и кредит от швейцарска банка, като цялата документация е предоставена на следствието.

Пред журналисти Василева обясни, че става въпрос за едностайно жилище от 200 кв. метра, чиято стойност е 20 млн. швейцарски франка. От тях 10 млн. са взети на кредит от швейцарска банка на името на Василева, а останалите 10 млн. са от лични приходи на съпруга ѝ. Според Василева тази сума, която съпругът ѝ е дал, категорично не идва от КТБ, като става въпрос за негови лични доходи, за които дори има документи за платени данъци.

Адвокат Менков пък обясни, че тъй като имотите на семейство Василеви са запорирани поради наказателното преследване на Цветан Василев, то те вероятно няма да могат да плащат кредита си и новата им вила до Женевското езеро вероятно ще стане собственост на банката, на която е кредитът.

Съпругата на банкера е категорична, че дупка от 4 млрд. лева в КТБ не съществува. Според нея през лятото, преди казусът КТБ да стартира, лошите кредити в банката са били под 2 %. Тя определи обвиненията срещу Василев за източване на банката като фарс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews