Ремонтират ПСА за 390 000 лв. Кметът Трайчо Трайков предупреди, че паметникът е опасен

Юлиана Ончева 01 октомври 2021 в 13:11 4399 1

Снимка Архив

Паметникът на съветската армия в София ще бъде ремонтиран за 390 000 лева. Той е опасен за гражданите, конструктивното му състояние е лошо. 

Затова новият областен управител на София е изпратил писмо до Столична община с копие до кмета на район "Средец" Трайчо Трайков, за да поиска информация какви точно строителни книжа трябва да подготви, за да му отпусне правителството пари от държавния бюджет, разказа Трайков за OFFNews. 

Бих искал да помоля гражданите и гостите на София, които посещават Княжеската градина, да избягват големия монумент, построен през 1954 г от обявения за престъпен комунистически режим, в прослава на окупационната армия на СССР ("Паметник на Съветската армия"), написа районният кмет във фейсбук. 

Кореспонденция по състоянието на монумента върви от години и Областната администрация е отговорна, ако стане някоя злополука. Сегашният областен управител Митко Михайлов, с когото сме работили добре по различни въпроси, наследява темата и е длъжен да предприеме някакво действие, обясни Трайков. Той припомня, как предишният областен беше изразил подкрепа за предложението на руското посолство да финансира ремонта срещу получаване на собствеността върху монумента, но то е отхвърлено поради несъгласие на МВнР.

Сега от областната администрация са поискали общинският строителен контрол към СО да ограничи достъпа и да забрани провеждането на всякакви  мероприятия близо до паметника. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

1

Ivan

01.10 2021 в 18:57

Оптимален вариант е, парите за ремонта да се изискат от товарищь Макаровна. По този начин посолството на СССР ще плати част от изразходваните навремето пари, свързани с построяване на Паметника на позора и унижението на България през септемвли 1944 и ще има вековни претенции върху него. Или Макарова да ортанизира и спазари бригада местни индобългари, които ще приберат арматурата като компенсация за бутането му. Ама да дам 390 000 от моите данъци за да съхраня, нещо, което Руското посолство твърди че е негово, а не мое- да го .......... и Макаровна и кметицата!!!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика