След клип на Софи Маринова: Увредени ли са Скалните гъби край Кърджали?

OFFNews 19 октомври 2018 в 16:46 10103 1

Снимка Софи Маринова - "Мили, мили"

Клип на Софи Маринова предизвика бурни реакции в социалните мрежи. Причината е, че певицата е снимана, стъпила върху Каменните гъби край Кърджали. 

Природният феномен се намира под особена защита, а разрешение за снимки на мястото не е искано.

Каменните гъби при село Бели пласт са една от типичните спирки за посещение в Родопите. Обявени са за природна забележителност през 1974 г. Те са образувани вследствие на ерозия, посочи природозащитникът Тома Белев в ефира на bTV.

Режисьорът на клипа Люси Иларионов обясни, че е попаднал на мястото случайно и не е знаел, че скалните образувания са защитени от закона. "Всъщност Софи Маринова е стъпила не върху самите Скални гъби, а върху камък до тях", уточни той.

Повредени ли са? Не виждам да са повредени. Това, което аз виждам, е, че благодарение на Софи в момента много хора научиха за това прекрасно място, каза още режисьорът.

По думи на Тома Белев камъкът, върху който е снимана певицата, е една от гъбите, взривена от иманяри преди 20 години. "Това е увреждане. Самото преминаване през Скалните гъби не е забранено", допълни той.

Днес от РИОСВ - Хасково съобщиха, че са извършили проверка, която не е установила увреждане на скалните образувания.

"Достъпът до природния феномен е свободен, но с цел неговото опазване, РИОСВ ще даде предписание на стопанисващата природната забележителност организация - ДЛС "Женда", освен съществуващата указателна, да бъде поставена и забранителна табела", се казва още в становището на Регионалната инспекция.

Клипа на песента на Софи Маринова може да видите тук:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews