Сметките за парно ще зависят от съседското сдружаване

OFFNews 13 февруари 2014 в 09:40 4185 6

Сметките за парно ще зависят от съседското сдружаване

Отчитането на потребената топлоенергия и съответно крайните сметки на потребителите ще зависят от съседското сдружаване и колективния живот на етажа. Това заяви пред bTV депутатът от БСП и член на комисията по енергетика Явор Куюмджиев.

Тази идея е заложена в промените в Закона за енергетиката. Сред промените е отпадането на топлинните счетоводители и заплащането на кубатура.

Ако съседите успеят да се споразумеят за това как да се отчита изразходваната енергия, топлинните счетоводители ще отпаднат. За тях няма да се плаща и така сметките за парно веднага ще намалеят, категоричен е Куюмджиев.

Топлината е колективна услуга и хората трябва да разберат това. Ако промените бъдат приети, топлинните счетоводители ще отчитат потреблението в случай, че съседите не успеят да се разберат, посочи Куюмджиев.

Според Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство обаче обявеното от Куюмджиев намаление на сметките на месец ще е от около 2 лева или 30 лева на година.

Въвеждането на отчет на кубатура всъщностще увеличи сметките за парно, тъй като процесът от отчета до изготвянето на сметките е сложен, обясни Тодор Кузманов от Асоциацията.

Тъжно е, че има хора, които смятат, че 30 лева не са никакви пари. Топлинните счетоводители са единствените, които са доволни от системата. Потребителите никога не знаят точно какво отчитат топлинните счетоводители и в цялата система липсва доверие, подчерта Явор Куюмджиев.

Искаме да поощрим процес, в който хората да разберат, че трябва да се сдружават, да живеят колективно, коментира депутатът от БСП.

По повод предупреждението на производителите на електроенергия, че ще поискат увеличение на цената на тока, за да не се влоши електроснабдяването Куюмджиев обяви, че управляващите ще направят всичко възможно това да не се случи.

Ако производителите на ток спрат да плащат на компаниите-майки за унформационно обслужване и ПР, ще си набавят средствата, които са им необходими, каза Куюмджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови