Св. княз Александър Невски защитавал вярата от татарите

OFFNews 23 ноември 2022 в 06:13 2275 5

Княз Александър Невски

Снимка Архив

Св. Александър бил княз на Новгородската област

Православната църква чества днес деня на Свети благоверен княз Александър Невски. Имен ден празнуват Александър, Александра, Алекси и Алеко.

Името е от старогръцки произход и означава „защитник на мъжете". Носещите това име могат да изберат да почерпят за имен ден, тъй като църквата почита на 30 август паметта на Цариградския патриарх Св. Александър, а Българска православна църква – пренасяне на мощите на Св. Александър Невски, а на 23 ноември почитаме паметта на Свети благоверни княз Александър Невски. 

Св. Александър Невски е роден през 1220 г. Живял по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Св. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен "Невски".

По-късно св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Но св. княз действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа.

Св. Александър Невски предал Богу дух на 14 ноември 1263 година на 44-годишна възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

23.11 2022 в 15:11

Форумните приятелчета повтарят под глупавата статия общоизвестни неща, единствено БПЦ се разсейва по този толкова важен за Православието българско въпрос! Лично аз подозирам, че голяма част от свещенството ни е проруски настроено и не иска да признае очевидното - режимът на Путлер е кърваво-комунистически и нищо християнско няма, нито у него, още по-малко в безумната му интервенция в Украйна!

-240

4

редовно четящ

23.11 2022 в 10:04

ПО-голяма смешка не можахте ли да напишете? Този е избивал християни, на това отгоре българския храм в столицата ни позорно е наречен на негово име! Заедно с махането на МОЧА ще бъде добра стъпка да се върне името Св. Св. Кирил и Методий!

2805

3

Едър Вредител

23.11 2022 в 07:40

Шлемът на александър подарен му от Берке брат на Бату хан е целия изписан със сури от Корана. Съхранява се в Ермитажа. Александър убивс брат си който вдига въстание сещу монголите. Роден е като католик, живее като православен и умира мюсюлманин. Колкото до битката при Чудското езеро по скоро е погранично спречкване а не битка на армии. Култа към Александър започва по времето на Петър първи. Като елемент от доктрината на москалите за Великорусия

6000

2

Никола Йорданов

23.11 2022 в 07:21

За тези, които не знаят, че московският княз Александър Невски е бил покорен васал на татарите, а не някакъв герой, трябва да се доверят на последни проучвания за него, а те сочат, че натрапеният на България „светец“ през различни етапи от живота си се оказва едновременно православен, католик и мюсюлманин. За него Солженицин казва, че е обрекъл Русия на многовековно робство, а Карл Маркс го определя като „смес от татарски майстор-палач, подмазвач и върховен роб“.

6000

1

Никола Йорданов

23.11 2022 в 07:20

Нещо, което малцина знаят е, че има много неясноти и съмнения около името на Св. Александър Невски, чието име носи най-големият православен храм не само в България, но и на Балканите. Руски и чужди историци описват как Невски приел исляма, признавайки могъществото на Златната орда. Този жест превръща Русия във васална на татарите за около 200 години. Направил го, защото осъзнавал, че не може да победи Ордата. В чест на приемането на исляма Бату хан му подарява позлатен шлем с цитат от Корана. Това довежда не само до завладяване на много градове и области от Русия, но и влияе върху руската култура. Много от църквите, строени по това време са с издължени куполи като при мюсюлманските храмове. Включително храмът "Василий Блаженни" в Москва.
Та на кого всъщност се кланяме: на големия пълководец Александър Невски или на приелия исляма и превъзходството на татарите? Споровете продължават.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews