Светлина в тунела: конкурсите за училищни директори с шанс да тръгнат след година блокаж

Александра Маркарян 19 септември 2023 в 19:27 8611 0

Проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката

Има шанс блокираните със съдебно решение 450 конкурса за директори на училища да бъдат проведени скоро.

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува днес проект за промени в оспорената успешно пред Върховния административен съд Наредба за провеждане на конкурси за заемане на длъжността "директор" в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование.

Първоначалният текст предвиждаше участие на представител на МОН в комисиите по провеждане на конкурсите за директори на общински училища. Сега министерството предлага на негово място да влезе представител на регионално управление на образованието. 28-те РУО са към МОН.

Действието на цитираната Наредба №16 от 1 юли 2022 г. бе спряно с определение на тричленен състав на ВАС от 10 август 2022 г. Жалбата по делото подаде К. Найденова - кандидат-директор на училище в Пазарджик - с искане за спиране на изпълнението на наредбата. След обжалване от МОН през 2023 г. петчленен състав на ВАС окончателно потвърди решението си, което наложи промяна на наредбата, за да може конкурсите да бъдат проведени.

В определението си тричленният състав посочи следните аргументи:

"В случай че обявените конкурси за заемане на длъжността „директор“ на институции в системата на предучилищното и училищното образование продължат при действието на оспорения нормативен акт, това би ограничило възможностите на жалбоподателката за успешно участие в конкурса, предвид евентуално несъответствие с поставените в Наредбата изисквания към кандидатите. Заложени са множество критерии, които имат субективен характер, отнасят се до личността на кандидата като мотивация за заемане на длъжността, нагласа за работа в екип, нагласа за усъвършенстване и комуникационни умения. Евентуалната незаконосъобразно формирана комисия, която ще оценява качествата на кандидатите, възможността за субективизъм при оценката, влияят пряко върху законосъобразността на конкурса и пряко засягат всеки участник в този конкурс".

Днес от МОН пишат в мотивите си, че предложените изменения "са съобразени с решението на Върховния административен съд от юни 2023 г., който отмени текста за участие на представител на МОН в комисиите по провеждане на конкурсите за директори на общински училища".

След влизане в сила на измененията, в комисиите за провеждане на конкурсите за директори на общински училища ще се включват общо трима представители на РУО.

Без промяна остават останалите членове на комисиите - представител на съответната общинска администрация, както и представител на обществения съвет в училището, уточняват от МОН.

Предлага се и изменение на разпоредбата на чл. 20, ал. 4, според която МОН организира изработването на тестовете, въпросите със свободни отговори и казусите и предоставянето им при провеждане на конкурса за заемане на длъжността "директор" на държавните и общинските училища.

Сегашният текст гласи, че "тестът и казусите при провеждане на конкурса за заемане на длъжността "директор" на държавните и общинските училища се генерират в деня на провеждането му и се изпращат по модули от Министерството на образованието и науката".

С изменението се цели прецизиране на досегашния режим - уточнява МОН.

Целта на предложените изменения е да гарантират условия за законосъобразно провеждане на конкурсите за директори на държавните и общинските институции, подчертават оттам.

Срокът за предоставяне на бележки, становища и предложения по проекта на МОН може да се подават до 19 октомври 2023 г., след което се очаква утвърждаването ѝ и влизането ѝ в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки