Тръгват проверки на домашните кучетата за чипове

OFFNews 03 януари 2012 в 19:35 2753 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Столична община започва проверки на домашните кучета от утре, 4 януари. Със специални устройства инспекторите ще проследяват дали в кучето е имплантиран чип. Всички кучета задължително трябва да са с чип от януари 2012 година.

Изискването е разписано в Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на животни - домашни любимци (кучета и котки), на територията на Столична община. Новородените кученца трябва да бъдат регистрирани при ветеринар, който след това да постави и чипа 4 месеца след раждането им. Останалите собственици на домашни, но нерегистрирани, кучета, имаха 6 месеца гратисен период, за да заведат домашния любимец на ветеринар, който ги регистрира и постави чипа. Той има уникален номер, съдържа следните данни: името на кучето, трите имена на стопанина и адреса му.

След регистрацията ветеринарят е длъжен да подаде информацията в Столична община.

Според наредбата глобата за всеки собственик, чието куче няма чип, е 50 лева. В този случай се издава фиш и писмено предписание за поставянето на чипа в 1-седмичен срок. Ако човек бъде хванат втори път за същото провинение в рамките на текущата година, ще трябва да плати 200 лева.

Ако пък при проверката не носи регистрационните документи на кучето, ще трябва да плати 20 лева глоба. Същото ще му се случи, ако не събира и изхвърля екскрементите на домашния си любимец.

"Целта на чипа е, ако кучето се загуби, да може да бъде върнато на собственика по информацията, заложена в чипа. Такава например е трите имена и адреса на човека. Освен това служи да се установи собственикът, когато куче ухапе човек, а стопанинът се укрива, за да избегне санкция", каза за OFFNews.bg Славка Иванова - началник отдел "Околна среда" в Столична община.

Ако човек намери куче с чип, да отиде в Столичния инспекторат или в общинското дружество "Екоравновесие", където разполагат с четци на чиповете и могат да предоставят информация за собственика. За съжаление към момента национална база данни със собствениците и кучетата, които са били регистрирани, ваксинирани и за тях се плащат такси, не е изградена.

Според наредбата на общината собственикът на кучето трябва да подаде в районната данъчна служба данни за номера на чипа, трите си имена, ЕГН и адрес. Ако собственикът е юридическо, а не физическо, лице, се подават номера на чипа, името на фирмата, БУЛСТАТ/ЕИК, адресна регистрация, адрес на управление и името на управителя или лице за връзка.

Освен на домашните кучета чипове ще бъдат поставени и на бездомните след кастриране. В този случай чипът ще съдържа информация за ветеринаря, който е кастрирал животното и датата, на която това е станало. Кастрацията се извършва в общинските приюти. За целта от общината са отделили 1.2 милиона лева.

За гражданите и фирмите поставянето на чипа струва между 30 и 60 лева. Чипът се имплантира единствено от ветеринари. Имплантирането на чип може да стане и безплатно и за домашните кучета в общинските приюти в Богров, Сеславци и Лозенец, но при условие, че животното е кастрирано.

За да бъдат стимулирани, през първата година от поставянето на чипа, стопаните ще бъдат освободени от т. нар. такса куче (24 лева). Сега такава плащат само около 4000 столичани, които са регистрирали домашните си любимци. В същото време предполагаемият брой на хората, които отглеждат куче, е 200 000.

По наредба парите от събраните глоби трябва да се използват за обособяване и благоустрояване на места за разхождане на домашните кучета, за кастриране и обезпаразитяване на бездомните кучета и прибирането им в приюти, за изграждането на нови общински приюти и кастрационни центрове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков