Трима директори от авиокомпания „Балкан“ отиват в затвора

OFFNews 11 ноември 2011 в 09:43 2617 0

IMG_6144
IMG_6144

Шефове на авиокомпания „Балкан“ отиват в затвора, реши Софийският градски съд.

Британецът Андрю Ейкън Грей, главен изпълнителен директор на компанията, Йехим Мар – Хаим от Израел, директор на компанията и Цви Франк, също главен изпълнителен директор на компанията от Израел се виновни по обвинението за валутни престъпления.

И тримата са пълномощници на „Зееви Холдингс” ЛТД. Те са нарушили валутния закон с това, че от 15 декември 1999 г. до 13 декември 2000 г. са превели незаконно по сметки на фирма „Болкан Еърлайнз холдинг Би. Ви.“ (регистрирана от Гад Зееви в Холандия веднага след приватизирането на авиокомпанията) общо 37.9 млн. долара от продажбата на самолети, акции и друго имущество на авиокомпанията.

Първоначално делото бе образувано за безстопанственост в особено големи размери. Тримата бяха обвинени, че от юни 1999 до 2001 г. умишлено не са положили достатъчно грижи за ръководството, управлението и стопанисването на авиокомпания "Балкан" и са я докарали до фалит. По-късно срещу тях са повдигнати и обвинения за валутни престъпления. Грей е осъден на 3 години затвор с три години изпитателен срок. По отношение на подсъдимите Хаим и Франк е наложено наказания от 4 години затвор ефективно. Подсъдимите Хаим и Франк са оправдани по обвинението за безстопанственост, като в тази част присъдата ще бъде протестирана от прокуратурата на втора инстанция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови