В Пазарджик протестират срещу увеличението на местните данъци

OFFNews 07 ноември 2020 в 11:29 2388 0

Подписка срещу 25-процентното увеличение на данъците бе открита в Пазарджик. Освен онлайн, подписи се събират на площад „Константин Величков“ и в парк „Острова“.

В подписката се настоява и за промяна на критериите, по които се определя такса „смет“, обясни Костадин Деянов, един от организаторите на инициативата.

Деянов напомни, че по закон е дадено право на всеки кмет да определя принципа за определяне на такса "смет" в собствената си община.

"Но кметовете ги е страх да поемат отговорност, чакат държавата какво да правят и всичките да правят еднакво. Таксата "смет", за да бъде правилна, трябва да се определя на количество събран, генериран отпадък, а не на някакви квадратни метри и данъчна оценка на жилищата, което няма нищо общо с генерирането на отпадъците. Правилният критерий – замърсителят плаща, ще доведе до намаляване на данъците. Правят се торбички с баркод, всеки може да си закупи или да получи от общината определен брой торбички, които да бъдат зачислени на негово име. След това си събира отпадъците разделно, слага си ги в торбичките, минава камиончето“, коментира Деянов пред БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков