''Възраждане'' с най-много неверни твърдения в предизборната кампания, плътно зад тях са от ГЕРБ

OFFNews 03 април 2023 в 15:42 2600 1

Костадин Костадинов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Костадин Костадинов

Партия "Възраждане" е изрекла най-много неверни твърдения в тази предизборна кампания. Формацията на Костадин Костадинов е първенец по този показател и в предишната кампания за изборите през октомври. 

Това заяви пред БНР Даниел Янев от платформата "Лъжеш ли?", която събира такава информация на политиците и ги оборва. 

От платформата става ясно, че от "Възраждане" са изрекли 31 неверни твърдения в кампанията през 2022 г., а сега - 28.

След тях се нареждат от ГЕРБ с 27 неверни изказвания, докато на предишните избори са били едва с 2.  Трети са БСП с 9 неверни твърдения.

"От гледна точка на личности класацията е Костадин Костадинов и Цончо Ганев от "Възраждане", трети е Делян Добрев от ГЕРБ. На индивидуално ниво те имат най-много неверни твърдения. Темите, с които са спекулирали, са най-различни - от нивото на инфлацията до има ли решение на Народното събрание за изпращане на български войници в Украйна. Тема за пращане на войници в Украйна се споделяше и от "Възраждане", и от БСП", посочи Янев.

По думите му от платформата  са се спрели на 22-ма кандидати - по четирима от по-големите парламентарно представени партии и по трима от по-малките - чиито участия в национален ефир - БНТ, БТВ и Нова телевизия - са били проверени дали разпространяват неверни факти и информации.

Само две са неверните твърдения, разпространени от "Продължаваме промяната" и от "Демократична България", като и двете са на съпредседателя на ПП Асен Василев. В едно от тях той твърди, че когато е бил финансов министър, постъпленията от данъци са се увеличили.

С две неверни твърдени са регистрирани и "Български възход".

"Проверяват се твърдения, в които се твърди съществуването на факти, а не мнения на говорещите", уточни още Янев.

Даниел Янев подчерта, че за поредна предизборна кампания ДПС почти не са имали медийни участия и затова са засечени само с едно невярно твърдение, изказано от Йордан Цонев в телевизионно интервю.

“За мен влизането в еврозоната и в Шенген е политическо решение на ЕС. Техническите критерии не са толкова важни и ще Ви кажа защо. България много дълго време покриваше техническите критерии за еврозоната. Поне до 2021 г. Поне 10 години ние бяхме в тези критерии. Изобщо не ни обърнаха внимание за влизане в еврозоната. Но за мен решението ще бъде политическо, както и за Шенген. И там покриваме техническите им критерии и там ни казват “не”. Това е заявил Цонев пред бТВ на 30 март. 

От платформата обясняват обаче, че според доклада за конвергенция на Европейска Централна Банка (ЕЦБ), публикуван през юни 2020 г., България не изпълнява инфлационния критерий за конвергенция (инфлацията в страната е 2,6%, а референтната стойност - 1,8%). С това твърдението, че България е покривала техническите критерии до 2021 г., е невярно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

03.04 2023 в 15:57

"Темите, с които са спекулирали, където са разпространявали невярна информация, са най-различни"

"Темите", "където"?
Вярно че отвсякъде ни залива това паразитно "където", но поне журналистите бъдете по-внимателни.

А в Конституцията да запишат, че който лъже толкова много не бива да бъде допускан в парламента :)
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews