Полски грах, юфка, херинга и свинско за късмет. Топ 10 порции от новогодишните традиции по света

OFFNews 28 декември 2023 в 17:46 3358 1

Новогодишна трапеза

Снимка GettyImages

Новата година е символ на ново начало, което се приветства с вкусна храна - много, много храна. Трапезите по целия свят са отрупани с различни ястия, като дълга юфка (символизираща дълъг живот), полски грах (символ за монети), херинга за изобилие и свинско за късмет. Вариантите са много, но идеята е една: Насладете се на храна и напитки, за да влезете в година на просперитет.

В този смисъл и малко помощ от Си Ен Ен ви представяме топ 10 порции за късмет от новогодишните традиции по света.

1. Hoppin' John, американски юг

Hoppin' John е ястие от полски грах с аромат на свинско и ориз. То често се сервира с ядки или други варени зеленчуци, както и царевичен хляб. Казват, че ястието носи късмет през новата година.

Hoppin' Joh има своите корени в африканските и западноиндийските традиции и най-вероятно е пренесено от роби в Северна Америка. Рецепта за Hoppin' John се появява още през 1847 г. в „Домакинята от Каролина“ на Сара Рътлидж и е преосмислена през вековете от домашни и професионални готвачи.

2. Дванадесет грозда, Испания

Хората в Испания традиционно гледат живо предаване от площад "Пуерта дел Сол" в Мадрид, където празнуващите се събират пред часовниковата кула, за да посрещнат Новата година.

Тези на площада и тези, които гледат у дома, участват в необичайна годишна традиция: В полунощ те изяждат по едно грозде за всеки удар на часовниковата камбана. Някои дори подготвят гроздето си – обелват го и отделят семките – за да са сигурни, че ще бъде възможно най-ефективно, когато дойде полунощ.

Обичаят започва в началото на 20-ти век и се предполага, че е измислен от производители на грозде в южната част на страната с голяма реколта.

3. Тамалес, Мексико

Тамалес, царевично тесто, пълнено с месо, сирене и други вкусни добавки и увито в бананово листо или царевична кора, се появява на почти всеки специален повод в Мексико.

В много семейства групи от жени се събират, за да направят стотици малки пакетчета, като всяка отговаря за един аспект от процеса на готвене, за да ги раздадат на приятели, семейство и съседи. На Нова година често се сервира с menudo - супа от шкембе и хомин, която е известна като лек за махмурлук.

4. Oliebollen, Холандия

В Холандия пържените маслени топки или oliebollen се продават на улицата и традиционно се консумират в навечерието на Нова година и на специални празнични панаири. Те са подобни на понички или кнедли, направени чрез пускане във фритюрник на лъжичка тесто с касис или стафиди и след това поръсено с пудра захар.

5. Marzipanschwein или Glücksschwein, Австрия и Германия

Австрия и съседна Германия наричат ​​новогодишната нощ Силвестерабенд или навечерието на Свети Силвестър. Австрийските веселяци пият пунш с червено вино с канела и подправки, вечерят сукалче и украсяват масата с прасенца от марципан, наречени марципаншвайн.

Прасетата за късмет или Glücksschwein, които се правят от всякакви неща, също са обичайни подаръци в Австрия и Германия.

6. Юфка Соба, Япония

В японските домакинства семействата ядат соба юфка от елда или тошикоши соба в полунощ на Нова година, за да се сбогуват с изминалата година и да приветстват идващата. Традицията датира от 17 век, а дългата юфка символизира дълголетие и просперитет.

При друг обичай, наречен Мочицуки, приятелите и семейството прекарват деня преди Нова година в приготвяне на оризови питки Mochi. Сладкият, лепкав ориз се измива, накисва, задушава и начуква на гладка маса. След това гостите се редуват да отщипват парчета, за да ги направят на малки хлебчета, които по-късно се ядат за десерт.

7. Кралска торта, хляб, баница и други 

Традицията на новогодишния хляб е тази, която обхваща безброй култури. Гърците имат Vasilopita - новогодишен хляб, французите Gateau или Galette des rois - Кралска торта. Мексиканците имат Rosca de Reyes, а българите обичат баницата.

Повечето от сладкишите се консумират в полунощ в навечерието на Нова година, въпреки че някои култури правят тортата/хляба/баницата на Коледа или Богоявление, 6 януари – и включват скрита монета или фигура, която символизира просперираща година за всеки, който я намери в своето парче.

8. Cotechino con lenticchie, Италия

Италианците празнуват Нова година с La Festa di San Silvestro, често започвайки с традиционно cotechino con lenticchie, яхния от наденица и леща, за която се казва, че носи късмет (лещата представлява пари и късмет).

Ястието завършва с chiacchiere – топки от пържено тесто, които се овалват в мед и пудра захар, и просеко. Ястията намират своите корени в Модена, но новогодишните празници процъфтяват в цялата страна.

9. Маринована херинга, Полша и Скандинавия

Тъй като херингата е в изобилие в Полша и части от Скандинавия мнозина в тези нации ядат маринована херинга в полунощ, за да донесат година на просперитет и изобилие. Някои ядат маринована херинга в сметанов сос, докато - с лук.

Едно специално полско ястие за новогодишната вечер от маринована херинга, наречено Sledzie Marynowane, се прави чрез накисване на цели солени херинги във вода за 24 часа и след това затворени в буркан с лук, бахар, захар и бял оцет.

Скандинавците обикновено слагат на новогодишната трапеза маринована риба, пастет и кюфтета.

10. Крансекаге, Дания и Норвегия 

Kransekage, буквално торта с венец, е тортена кула, съставена от много концентрични кръгове от блатове, наслоени един върху друг. Това  се прави за новогодишната нощ и други специални поводи в Дания и Норвегия.

Тортата се прави с помощта на марципан, често и с помощта на бутилка вино - заради височината си, и може да бъде украсена с орнаменти, флагчета и крекери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!