Замърсяването може да предотврати ледникова епоха

Борислав Белев 09 януари 2012 в 13:21 2518 0

Айсберг
Айсберг

Нова ледникова епоха би трябвало да настъпи след около 1500 години, но хората може и да я прескочат заради въглеродния диоксид, с който сме замърсили атмосферата. Това твърди екип учени от университета в Кеймбридж, според които замърсяването от човека може и да спре формирането на ледници в северните части на Америка и Европа. Експертите твърдят, че леко затопляне ще е много по-благоприятно от застудяване.

В материал, публикуван в списание „Nature“, палеоклиматологът Люк Скинър разкрива, че дори замърсяването с въглероден диоксид да спре днес, нивата му ще останат завишени за следващите 1000 години. Натрупаната топлина от този период може да предотврати възникването на нова ледникова епоха. Вместо това времето леко ще застудее, но без особени последици.

Нивата на въглероден диоксид в момента са около 390 частици на милион. За да се образуват ледници, това число трябва да падне на 240 частици на милион.

„Това е интересна тема за дискусия“, казва д-р Скинър. „Ще бъдем ли по-добре в по-топла среда вместо в по-студена? Най-вероятно да. Ако пък спрем замърсяването с въглероден диоксид на момента, пак ще имаме леко удължен междуледников период“.

Междуледникови се наричат периодите между две ледникови епохи. Последната такава епоха е била преди 11 500 години, а в момента учените спорят кога ще бъде следващата. Цикълът зависи от малки вариации в орбитата на планетата около Слънцето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков