Защо мото ботушите са важна част от екипировката на всеки моторист?

OFFNews 19 януари 2021 в 14:32 5667 0

мото ботуши
мото ботуши

Като мотористи знаете, че каската, якето и ръкавиците са инвестиция, която трябва да направите, за да сте защитени по време на езда. За мото ботушите обаче се питате дали имат чак толкова голямо значение за безопасността ви и не можете ли да спестите пари от покупката им.

Защо ботушите са важна част от екипировката ви?

Защитават стъпалата и глезените ви от травми

Дори и да яздите внимателно и според всички правила, като участник в движението не сте защитени от инциденти и те могат да се случат внезапно и напълно изненадващо. А ако нещо подобно се случи и карате мотора с обикновени обувки или ботуши, те няма как да защитят стъпалата и глезените ви от травми.

За разлика от обувките, които обикновено носите носите, мото ботушите са специално разработени, за да предпазят и защитят пръстите, петите и глезените ви от тежки травми. Почти всички модели са подсилени със защитни вложки от кевлар, стомана или друг материал в областта на пръстите и петите. Също така са със здрава конструкция, предпазваща глезените от абразия, усукване, фактури или изгаряне от ауспуха и имат маслоустойчива подметка.
Осигуряват добро сцепление

Когато усетите, че губите контрол над мотора вие инстинктивно стъпвате на краката си, за да се опитате да го стабилизирате. Ако сте с обикновени обувки или маратонки, трудно ще успеете да се справите, тъй като подметките им не могат да ви осигурят нужното сцепление.
Мото ботушите обаче могат да го направят, тъй като подметките им са изработени от специални материали, устойчиви на масла и мокри настилки.


Грижат се за комфорта на краката ви по време на езда

Докато карате мотора, краката ви са изложени на различни атмосферни влияния и ако не са добре защитени това може да развали цялото ви удоволствие от ездата. Мотоциклетните ботуши защитават краката ви и в студ, и в пек, тъй като разполагат с много добра вентилация (за летните месеци) и също толкова добра хидро и топлоизолация (за дъждовните и студените месеци).

Осигуряват добра опора на краката и глезените

Когато спирате, вие трябва да балансирате не само собственото си тегло, но и това на мотора под вас. За да можете да го направите напълно безопасно се нуждаете от сигурна опора в областта на глезените. Мото ботушите са така конструирани, че да могат да се справят с натоварването в краката и глезените и вие да не изпитвате никакъв натиск или дискомфорт в подобни ситуации.

Как да откриете перфектният чифт мото ботуши?

Ако обичате мотокроса, тогава трябва да се ориентирате към мотоциклетни ботуши, проектирани специално за мотокрос. Този вид ботуши са специализирани и осигуряват възможно най-добрата защита на краката и глезените. Обикновено са с по-голяма височина и предлагат най-високото ниво на защита. Мотокрос ботушите са изключително удобни за състезания, но с тях не можете да ходите по улиците.

Ако сте любител на уличната езда, тогава отличен избор биха били мото ботите или ботушите с ¾ дължина. Този вид имат по-ниско ниво на защита, но тъй като ще яздите предимно в града такава няма да ви трябва. С мотоциклетните боти можете както да яздите, така и да се разхождате без проблем.

Ако предпочитате приключенията и дългата езда ще ви трябват ботуши, устойчиви на атмосферни влияния. Добре е да бъдат изработени от естествена пълнозърнеста кожа или Gore - Tex, да имат добра защита на петите, пръстите, глезените и пищяла и да могат да осигуряват добра вентилация и хидроизолация.

Ако сте сред ездачите на круизъри или чопъри, тогава имате нужда от здрави мото ботуши, които да ви осигуряват добро сцепление. Обикновено круизните ботуши се изработват на пълнозърнеста кожа, имат подсилена защита в областта на пръстите и петата и се предлагат в различни височини, според предпочитанията на ездача.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови