Адм. Ефтимов поиска 2,5% от БВП да отиват за отбрана

OFFNews 28 март 2024 в 15:11 901 1

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

2,5% от БВП да отиват за отбрана, поиска началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Според него така ще бъде наваксано изоставането в инвестициите за отбрана, предаде БНР.

"2,5% от БВП не са много на фона на всичко, което се случва в света и региона. Не само България е в такава ситуация, много страни виждат нуждата от инвестиции в отбраната си. Сега трябва да наваксваме. За да наваксаме, за няколко години процентът трябва да бъде повишен, за да може да се решат тези критични необходимости", допълни той.

Адмирал Ефтимов ще иска промени в Закона за отбраната, свързани с придобиването на способности, задържането на военните и социален пакет за тях. Докладът за отбраната за 2023 отчете, че разходите за отбрана са били около 1,88% от БВП.

Началникът на отбраната и военният министър в оставка Тодор Тагарев участваха в отриването на изложба за пътя на България към НАТО във Военния музей в София. Изложбата е посветена на 20-ата година от членството на страната ни в Пакта.

Тагарев посочи, че "бидейки член на НАТО, ние дори можем да си позволим да гледаме с насмешка на опитите на някои политически партии да излизат с инициативи да ни извадят от този съюз, защото сме сигурни".

Той визираше внесения миналата седмица от "Възраждане" Законопроект за денонсиране на Северноатлантическия договор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!