Атанасова и Белазелков положиха клетва като конституционни съдии

Йорданка Веселинова 26 януари 2024 в 11:04 5355 11

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков

Въпреки критиките, въпреки становищата на адвокатурата, въпреки двете дела Конституционния съд и протестите Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетви, с което встъпиха в длъжност като конституционни съдии.

Церемонията по полагането на клетвата бе ръководена от председателя на Конституционния съд Павлина Панова. В словото си тя заяви, че КС ще отстоява независимостта си:

"Конституционният съд е независим. В своята дейност се уповава на Конституцията и на Закона за конституционния съд. Конституционният съд отстоява своята независимост и това ще стане и занапред."

Пред Панова новоизбраните съдии изрекоха изрекат думите:

"Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени с Конституцията и Закона за Конституционния съд. Заклех се."

След това те подписаха клетвените си листи.

Междувременно пред сградата на КС Инициатива "Правосъдие за всеки", "БОЕЦ" и граждани протестират срещу назначението им.

Миналия петък "сглобката" избра Атанасова и Белазелков за конституционни съдии. С гласуването си обаче ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС нарушиха решение на Конституционния съд, докато избира свои. КС казва, че мандатът на Белазелков и Атанасова ще е 7 г., НС обаче ги командирова за 9 години. Още преди гласуването студенти в Софийския университет се обявиха против назначаването на Атанасова. Във вторник с позиция излязоха и адвокатски колегии от цялата страна. Те поискаха депутатите да отменят гласуването си за избор на Атанасова и Белазелков. В същия ден президентът Радев сезира КС за избора на новите конституционни съдии и поиска те да не встъпват в длъжност. Ден по-късно конституционна жалба внесоха и от опозиционните партии в НС - БСП, ИТН и "Възраждане". Така още в сряда в КС имаше две дела срещу избора на Атанасова и Белазелков. Междувременно и адвокатурата, от която тръгва Атанасова - тази в Русе, я призова да се оттегли. В сряда се проведе и първият протест срещу избора на конституционни съдии. 

Коментар на призивите имаше само от Белазелков, който бе лаконичен и каза единствено: "Да си призовават!"

Атанасова така и не коментира бурните реакции срещу назначението ѝ. Минути преди клетвата пък президента Радев обяви, че бламира клетвата на Атанасова и Белазелков.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

15

мнение от IP

26.01 2024 в 20:11

Кирил Петков казал, че важно е да "върви" България. Накъде да върви, г-н Петков???? Не били щастливи от ГЕРБ за Белозелков и иначе нямало как да се изберат конституционни съдии. Ама ние така "си вървим" с компромиси всякакви вече 35 години и ей на докъде сме стигнали!!!

17439

14

мнение от IP

26.01 2024 в 20:03

Прилича на избора на Гешев цялата ситуация. Има възражения и протести, но процедурата си върви. Разликата е, че тогава имаше партии, които обещаваха да работят срещу този начин на избор, ако гласуваме за тях. А сега всички гневни са сами, няма как да се надяват, че все някога ще получат представителство в парламента. Вече НЯМА такова. Положението е по-безнадеждно оттогава... и отвсякога...

1236

13

БотоксПутю

26.01 2024 в 18:32

Откакто "мъдрият" български народ си избра Бай Ганю от Банкя да го управлява, съдебната ни система бе обърната с хастара нагоре.

2550

12

alfakentavur

26.01 2024 в 16:34

Говориш абсолютни пълни глупости.
"да ги потвърдят във Върховния Съд"
Айде да речем сбъркал си КС с Върховния.
Законите не се потвърждават винаги и задължително от който и да е съд. А само при нужда от тълкуване. Което се случва много рядко.
От там нататък всичкото ти са глупости.

-1695

11

Mladen Nikoloff

26.01 2024 в 16:27

Единственото, което не са направили досега е да канселират изборите.
Ясно е, че докато продължават в един глас да пеят против Русия, никой от ЕС няма да се самосезира да им резне парите за това, че създават в България мини версия на Русия.
Проблемът за тях е, че в Русия командва един, а тук искат да са трима (Асен, Борисов и Пеевски). И въпреки че могат да ограничат свободите на медиите, на демократичните ценности почти колкото в Русия, ще се изядат помежду си и няма да стигнат доникъде. И като гръмне целият балон, ще се направи правителство с ГЕРБ и Възраждане + ИТН, подобно на ситуацията с патриотите-бушони. Лорер, Киро и Асен отдавна ще са си заминали, а каквото е останало от ДБ ще седи в опозиция до БСП. И ще сме копи-пеист 2018 г. Запомнете ми думите ))

-1695

10

Mladen Nikoloff

26.01 2024 в 16:20

Аха, добре поправи ме тогава. За мен когато една власт пише закони, гласува закони и след това праща същите хора, гласували законите, да ги потвърдят във Върховния Съд, е самата дефиниция на диктатура.
Също, когато в една държава има разделение на властта (НС, Президент, Съд) в продължение на 35 години, което си работеше доста добре, все пак е създадено за крайни случаи, и същата гореспомената власт, дойде на власт (лъжейки избирателите си) и отнеме от правомощията на едните и сложи повече от себе си при другите - това отново е доста близка заигравка с принципите на диктатурата.
Просто е крайно иронично тази сглобка да съществува с цел "евроатлантически идеали", а всичките им действия да напомнят за едно ужасно близко минало.

2550

9

alfakentavur

26.01 2024 в 15:55

Нищо не разбираш от история. Нито от международна политика и европейска интеграция. Говориш пълни глупости.

-1695

8

Mladen Nikoloff

26.01 2024 в 15:47

Еми ето ви я "евроатлантическата коалиция". Ето кратък туториал как се краде държава и се обладава цялата власт:

1) Наговаряш куп лъжи на избирателите си. След изборите правиш точно обратното и се сгушваш с "кръвните врагове", с които се арестувахте и обиждахте доскоро.

2) Гонейки някакви великия идеали (ШЕНГЕН и Еврозона, които в моментната обстановка ще донесат 0 ползи на БГ), приемаш скандални закони, като например чужди граждани да управляват страната и като например да ограничиш правата на президента - единствената реална опозиция на този цирк.

3) За да не стане фал и тези закони да паднат в КС, вкарваш депутати, които са приели законите, да бъдат съдии в КС.

Путин може само да гледа и да се учи как се обладава държава. Тази сглобка е най-тоталитарното правителство в ЦЯЛАТА история на България и единственото хубаво нещо е, че все някога трябва да има нови избори. Ако не променят и това.

-1395

6

AlexT

26.01 2024 в 13:18

3.Мръсни хора / дога,пеевски, сикаджията / , папарикат за Демокрация, свобода, подкрепа за НАТО и ЕС , подкрепа за Украйна и т.н...Хамелеони, кримита, които не вярват и в това , което пропагандират , но го правят заради ЛИЧНИТЕ си, свои, временни, интереси / страх от ‘Магнитски ‘ / , егоизъм, да мамят, лъжат / за своята същност / българските граждани...Това е най-мръсното, лошото за прозрачната политика , бъдещето , истината, свободата в РепубликаБългария..
КРИМИТА ни агитират за Справедливост, ЗАКОННОСТ , Законът над всичко.:) Нима очаквате НЕЩО светло, ново,нормално ЕВРОПЕЙСКО БЪДЕЩЕ , начело с ..мафията !? ..Тя днес едно говори, утре друго- за да запази краденото си имуществои тайната си власт и т.н..
..Това с две думи днес от мен ..
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки