България изгражда нови сгради и съоръжения за бойната група на НАТО у нас

OFFNews 11 септември 2023 в 16:58 2445 0

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Тодор Тагарев

Във войсковия район, който ще бъде избран за разполагането на бойната група на НАТО, ще бъдат изградени нови сгради и съоръжения с цел разполагане на български и съюзни военни формирования. Ще се построи и паркова територия за съхранение и обслужване на машини.

Това става ясно от отговор на министъра на отбраната Тодор Тагарев на въпрос от депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Мирослав Иванов дали се предвижда трайно установяване на военни сили на НАТО на територията на област Ямбол - в базите в селата Безмер и Кабиле, и в какви срокове се очаква това да се случи.

Министърът и не потвърждава, че в Ямболска област ще се разположи бойната група, но обяснява, че сроковете за пребиваване на съюзни военни формирования на българска територия във връзка с усиленото присъствие на НАТО в Югоизточния фланг на Алианса зависят от решенията, които се вземат на съюзно и национално ниво.

От отговора му също така става ясно, че численият състав, въоръжението, бойната и спомагателна техника на многонационалната бойна група е класифицирана информация.

"Най-значимата полза от присъствието на съюзнически сили в страната е, че българските гражданите могат да се чувстват по-сигурни и по-защитени", пише министърът.

Според Тагарев инвестициите в инфраструктурата ще имат положителен ефект върху местната икономика, както и ще спомогнат за повишаване на привлекателността на военната професия сред младите хора.

Новата база ще изиска наемането на повече хора с подходяща квалификация, разкриване на допълнителни работни места и до намаляването на безработицата, пише още Тодор Тагарев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика