Български войници се завръщат от учение на НАТО в американска база в Германия

На 19 и 20 септември те ще се предвижват по републиканската пътна мрежа от Калотина до Карлово

OFFNews 18 септември 2023 в 12:05 1154 0

Български войник наблюдава пътя

Снимка Defence Visual Information Distribution Service

Български войник наблюдава пътя

Личен състав и военна техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада-Карлово от състава на Сухопътните войски се завръщат от участие в съвместно многонационално учение Saber Junction 23 в тренировъчния център на военните сили на САЩ в Хохенфелс, Германия. 

Saber Junction е ежегодно учение на американската армия със съюзници и партньори от НАТО, включващо 4000 участници от 16 различни държави. Тази година темата на учението е: "Провеждане на стабилизираща операция в зоната за отговорност".

Основната тренировъчна аудитория е Втори кавалерийски полк, и бригадна бойна група "Страйкър" на Сухопътните войски на САЩ, базирана в Германия. Учението цели да развие и подобри оперативната съвместимост и готовността на съюзниците и партньорите от НАТО. 

От българска страна в учението участват механизирана рота с 10 единици бойна техника и наблюдатели от 1-ви механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада от състава на Сухопътните войски. Старши офицер е капитан Валентин Кренев, а командир на ротата е старши лейтенант Динко Маврудиев.

Българските войници се завръщат у нас и на 19-20 септември ще се придвижват по републиканската пътна мрежа от ГКПП Калотина – до Карлово, съобщиха от Министерството на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки