Белазелков е против еднополовите бракове, Атанасова няма да си прави самоотвод в КС

Ресорната комисия изслуша кандидатите за конституционни съдии. Гласуването е утре

Йорданка Веселинова 18 януари 2024 в 17:43 11085 11

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Кандидатите за конституционни съдии на сглобката - Десислава Атанасова и Борислав Белазелков

Номинираният от ПП-ДБ Борислав Белазелков е против еднополовите бракове. Десислава Атанасова пък няма да си прави самоотвод по делото срещу конституционните промени, на които е вносител. Това стана ясно по време на днешното изслушване на кандидатите за конституционни съдии в ресорната парламентарна комисия.

Очаква се утре парламентарната квота от двама съдии в КС ще бъде попълнена. Очаква се от трите предложения - Борислав Белазелков (на ПП-ДБ), Десислава Атанасова (на ГЕРБ-СДС) и Цвета Рангелова (на "Възраждане"), да бъдат избрани номинациите на сглобката. Междувременно студенти в Софийския университет се обяви срещу номинацията на Десислава Атанасова. Напрежение има и в малката коалиция ПП-ДБ заради издигането на доскорошното острие на ГЕРБ. Днес "Зелено движение" обяви, че няма да подкрепи Атанасова и Рангелова и призова "всички депутати от ПП-ДБ да останат верни на принципите, в името на които сме се обединили, като гласуват "против".

Съставът на Конституционния съд стои непопълнен с двама членове от парламентарната квота от почти две години. Заради това забавяне избраните от НС съдии няма да изкарат пълен 9-годишен мандат, а ще са в съда само 7 г. С предстоящото попълване на КС започва и отлаганото попълване на регулаторите. 

Правила и процедури

Според процедурните правила след изслушването комисията изготвя доклад, който се представя преди гласуването в зала. За избран се смята кандидатът, събрал повече от половината от гласовете на присъстващите в съответния ден депутати.

Допустимите кандидати трябва да са български граждани, които нямат друго гражданство и отговарят на условията по чл. 147, ал. З от Конституцията - да са юристи с високи професионални и нравствени качества и с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж. Именно по отношение на 15-те години юридически стаж възникнаха много критики към кандидатката на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. От друга страна тя бе критикувана и по отношение на това, че трудно ще гарантира политическата си независимост като конституционен съдия.

Белазелков: Бракът е тайнство, а гражданският брак - сделка

По време на изслушването Борислав Белазелков изтъкна, че за да има независимост на съда, е необходима и независима прокуратура. По думите му това е начинът съдебната система да е независима и безпристрастна. Той е на мнение, че макар и КС да е политически орган, то конституционните съдии трябва да са независими.

"Решенията на Конституционния съд не са удар в празното. Те имат своите юридически последствия", добави Белазелков.

Белазелков заяви, че ще се придържа към духа на закона и така ще гарантира безприсрасттността си. Той декларира, че Конституцията следва да се тълкува в унисон със заложените в нея ценностти - върховенство на правото, политически плурализъм и разделение на властите.

"В обществото нищо не става без натиск. Натиск трябва да се осъществява, но той следва да се упражнява чрез демократичните механизми."

Белазелков каза, че все още не е обсъждал с партиите, които го издигат, въпроса за еднополовите бракове:

"Бракът като тайнство не може да бъде изживян от еднополова двойка... гражданският брак обаче е сделка. Законодателят да реши какво ще прави със сделките."

В хода на изслушването на Белазелков стана ясно, че той е бил номиниран от съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов, като кандидатурата му е била гласувана единодушно.

Атанасова няма да си направи самоотвод при делото срещу промените в Конституцията

Номинацията на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова каза, че няма да си направи самоотвод при гласуването в КС по отношение на делото срещу промените в Конституцията, на които и тя е вносител. Тя се аргументира с това, че в практиката на КС не съществува понятие за отвод. Тя даде да се разбере още, че няма да отстъства от заседанията на КС, нито ще шиканира при гласуването по ключови дела. Тя изтъкна, че няма забрана народни представители да стават конституционни съдии и не следва да има забрана бивши народни представители да участват в гласувания.

"Не се поддавам на внушения и натиск", заяви Атанасова.

Думите ѝ са в отговор на въпрос как и дали би се поддала на натиск. Атанасова заяви, че ако има опити за влияние, то тя ще съобщи за тях публично.

"Ще формирам вътрешните си убеждения на база ценностите, принципите и нормите на Конституцията. Противодействие срещу подобни опити срещу който и да е, без значение дали е член на КС, магистрат, член на Народното събрание или изпълнителната власт е да бъде дадена подходяща публичност", добави тя.

Атанасова каза още, че всяко решение на Конституционния съд може да се нарече ключово, а тълкувателните решения имат изключителен принос към практиката.

Относно критиката за липса на юридически опит тя заяви, че е участвала при написването на всички искания на ГЕРБ до КС. Тя изтъкна, че има над 15 години опит в комисията по правни въпроси и това щяло да бъде плюс. Тя отново увери, че ако бъде избрана за КС, ще изпълнява своите задължения добросъвестно и ще се води от Закона за КС и Конституцията.  

"Вярно е, че първоначалният ми опит е на юрисконсулт в лечебни заведения, той много ми помогна в 41-ото НС, тогава бях в здравната комисия. Съжалявам, че дейността ми като адвокат не е била забелязана от вас", каза още тя.

След края на изслушването ѝ депутатите от групата в ГЕРБ-СДС, които бяха в зала, я аплодираха и напуснаха заседанието.

Цвета Рангелова иска истинска индивидуална конституционна жалба

Кандидатката на "Възраждане" заяви, че е подкрепяла истинската индивидуална конституционна жалба, а не превръщането ѝ в съдебна такава след промените в Конституцията.

В хода на изказването ѝ стана ясно още, че би си направила отвод, ако влезе в Конституционния съд и трябва да гледа някое от делата, образувани по искане на депутатите. 

"Моралът трябва да вземе превес", добави тя.

Тези ѝ две позиции противоречат на позициите на Белазелков и Атанасова, които не подкрепят индивидуалната конституционна жалба, но приветстват появата на съда като посредник, както се случи след поправките в основния закон.

Без изненади Рангелова се обяви срещу еднополовите бракове. 

Никола Минчев нападна Десислава Атанасова

Зам.-председателят на НС Никола Минчев от ПП-ДБ нападна Десислава Атанасова с провокативен въпрос за лоши парламентарни практики. Минчев попита кандидатите за КС какво е отношението им и как биха се произнесли при жалби, касаещи приемането на закони, при които между двете четения са направени предложения, излизащи от обхвата на текстовете. Такъв например бе казусът с Изборния кодекс на т.нар. "хартиена коалиция" между ДПС, БСП и ГЕРБ-СДС. 

Белазелков заяви, че въпросът е сложен и при произнасяне по такъв казус трябва да се оцени в каква степен предложенията излизат от обхвата на конкретния законопроект. По думите му при произнасяне по този казус КС не следва да е твърде стриктен, тъй като би отменил 2/3 от законите в страната.

Атанасова каза, че по този казус има няколко решения на КС. Тя цитира последното такова от 2023 г., в което се посочва, че не може да се променя и изменя приет закон, преди той да е бил обнародван. Тя говори и за друго решение на КС - за три гласувания, когато се изчиства вътрешно противоречие по текстовете. И двете цитирани решения обаче по същество не отговарят на въпроса на Никола Минчев.

Рангелова заяви, че тази практика е грубо нарушение на законодателния процес. Тя даде пример именно с прекрояването на Изборния кодекс. Депутатката припомни, че на първо четене внесените параграфи от вносител са 18, но до приемането на текстовете в зала те се увеличават до над 80. Рангелова изтъкна, че по този въпрос е на едно мнение с Никола Минчев.

"Възраждане" обвини Белазелков, че е работил в полза на ЧСИ

В поредица от въпроси от "Възраждане" продължиха сутрешната декларация на ИТН и обвиниха кандидата на ПП-ДБ, че е работил в полза на ЧСИ и кредитори.

Освен това те запитаха дали Белазелков е водил обучения на ЧСИ и какъв хонорар е получавал за тях. На свой ред Белазелков каза, че е обучавал както съдебни изпълнители, така и адвокати, юристконсулти и съдии. По думите му той е декларирал получените хонорари и всичко е публично.

*Текстът е обновен в 18:31 ч. Заседанието на комисията продължи четири часа. Очаква се днес да бъде изготвен докладът. Гласуването на номинациите за конституционни съдии може да се проведе и още утре в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

11

Зла свекърва

20.01 2024 в 11:53

Половината двойки в България живеят без брак, бащите припознават децата, мъжът и жената си поделят разходите за издръжка на домакинството и ако искат да прехвърлят имот на някого, го правят чрез фиктивна продажба, за да не може да се оспори.

Само на някои хора сред нас много им се дощяло да се женят, макар законите на църквата и на държавата да не допускат брак между хора от един пол.

Защо така бе, хора? Как пък сред вас няма ни един, който да каже "подписът не е важен", "истинската любов няма нужда от подпис"?

За децата ли го правите, защото партньорът ви не може да припознае законово детето, което имате от друг човек? Ами че нали това дете си има свой родител? Как така ще лишавате детето от единия родител, за да може на вас да ви е добре?

Семейството е в основата на обществото и в него има много страни - тази на бащата, на майката, на децата. Бракът урежда и задоволява интереса и на трите страни. Не може да го рушим, за да задоволяваме частен интерес на едно малцинство.

870

10

Constanza

19.01 2024 в 11:34

Уважаеми Anlhiac,

Присъединявам се към Вашата гледна точка, с малки изключения, например че какво става между двама пълнолетни, нито един от които не е жертва, изобщо не подлежи на коментар от наша страна. Генетиката им пък е такава, каквато е, защо да е отклонение? Ако вземат да се раждат хора с три уши, ще трябва да ги приемем и да ги уредим юридически. И така.

900

9

Anlhiac

19.01 2024 в 10:24

Еднополовите бракове трябва да бъдат разрешени, светът върви напред, не назад. И на мен не ми харесва, но кои сме ние да казваме на някой как да живее, след като се е родил с объркване в генетиката. Защо трябва да бъде лишен от правото да бъде щастлив, само защото не го разбираме, ние, нормалните? По тази логика аз може пък да искам всички, които слушат фолк да бъдат вкарани в затвор. Ама че глупости. Еднополови бракове тук ще има, рано или късно. А този "ерудиран" чичо да отива да се мумифицира.

-529

8

6екеr4о

19.01 2024 в 09:42

Ходил съм на обучения, водени от Белазелков и мога да твърдя съвсем спокойно и открито, че е изключително ерудиран юрист.

Напълно споделям човешкото му и професионално мнение, че не може връзката между еднополови да бъде наричана брак. Бракът е едно от седемте свещени тайнства, обет пред Господ Бог, чрез което се дават видими знаци, за да се получи невидима благодат Божия, която очиства от греховете, освещава човешката природа и я въвежда във вечен живот.

Безспорно е, че връзките между еднополови и последиците от тях трябва да бъдат узаконени, защото те носят имуществени, лични и всякакви други права. Белазелков може би е преиграл наричайки тези връзки "сделка", защото те имат и емоционално, и сексуално и какво ли не друго съдържание...

870

7

Constanza

18.01 2024 в 23:23

Уважаеми динозавър,

Аз лично смятам, че г-жа Атанасова не е по-лоша, а е точно толкова безполезна и вредна, колкото и другите двама.

3251

6

динозавър

18.01 2024 в 22:00

Белозелков дали си е задавал въпроса как в развитите страни еднополовите бракове са разрешени, а в руски, балкански и други изпаднали държави не са. Чувал ли е за Сам Алтман, за Сър Елтън Джон, за Алън Тюринг...? И той ще става конституционен съдия за да дърпа страната към рашизма. Че Деса с какво е по- лоша? И това е цветът на българското право. Да върви в съда на село Филиповци.

1000

5

PaulPierce

18.01 2024 в 21:24

Щом Георги Марков е бил конституцинен съдия, всеки може

2073

4

Johnny B Goode

18.01 2024 в 21:04

Във връзка със забележката на колежката Констанца се сетих за следния виц.

Трима апаши спират някого в тъмна уличка и го обират.
След като му взели всичко, той ги запитал:
- Вие кои сте? Да знам все пак кои са ме обрали.
- Ние сме Али Баба и 40-те разбойници.
- Хм.... Ами защо сте само трима?
- Няма хора бе, бате! Не достига квалифицирана работна ръка.

-1974

3

Владè

18.01 2024 в 19:09

Хубаввввв , рсботешттт парламент. Хубави хора. Случка в Плинарнъ залъ. Булгардемократ-булгаресперт+булгарпрофисинълисть.

870

2

Constanza

18.01 2024 в 19:02

Много разочароващи кандидатури, и трите.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки