БСП, ИТН и ''Възраждане'' внасят вот на недоверие на служебния кабинет

"Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен, той е командван от Бойко Борисов", заяви Нинова

Кристина Минчева 17 април 2024 в 11:28 1352 1

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

БСП и "Възраждане" ще внесат вот на недоверие на служебния кабинет, ако президентът Румен Радев не смени премиера Димитър Главчев, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. По-късно към тях се присъединиха и от "Има такъв народ". Така в папката, с която се иска вота, вече има подписи на 67 народни представители.

"Служебният кабинет на Главчев е фалшиво служебен, той е командван от Бойко Борисов. Това е сериозно нарушение на Конституцията. Оттук нататък не може да имаме никаква сигурност как ще работи той, очевидно ще бъде на каишка, затова днес призовахме президентът да смени премиера и да има нов служебен кабинет. Той по новата Конституция има право да го направи", коментира Нинова.

Според нея честността на изборите се подлага под съмнение и Главчев категорично бил политическо лице.

Лидерът на БСП посочи, че ще изчакат и ще видят как ще реагира президентът. На въпрос как ще внесат вот на недоверие към служебен кабинет, Нинова отговори, че с промените в Конституцията те имат това право.

"Според новата Конституция е записано, че парламентът продължава да работи и оказва контрол над служебния кабинет. Парламентарният контрол включва въпроси, питания, изслушвания и вот на недоверие. Така че вотът на недоверие е част от парламентарния контрол и е заложен в новата Конституция като контрол над служебния парламент. Това е смисълът този парламент да продължи да работи", обясни Нинова.

От ИТН обаче имат съмнение за процедурата.

"Има решение на Конституционния съд, което противоречи на такъв тип вот на недоверие и в момента разглеждаме дали това решение на КС важи и за промените в действащата конституция", заяви Павела Митова.

Мотивите на опозицията за внасяне на вот на недоверие на служебния кабинет са нарушаване на Конституцията на принципа на неутралитет на служебния кабинет, изпълняване на политическа воля, съмнение за злоупотреби и манипулация на изборите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки