Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

БСП с официално искане за оставка на Емил Христов

ГЕРБ застават зад Христов, но не знаят как ще гласуват 'Обединените патриоти'

ОFFNews 27 април 2018 в 11:17 1942 0

БСП внесе в деловодството на Народното събрание искане за оставката на зам.-председателя на парламента Емил Христов от ГЕРБ.

Искането е подписано от 80 народни представители от партията на Корнелия Нинова. От БСП не са търсили подкрепа от други парламентарни групи.

Причината за искането е, че миналата седмица хора с увреждания не бяха допуснати до парламента. Заради това се стигна и до скандал между депутати от ГЕРБ и от БСП.

Тогава председателят на Народното събрание Цвета Караянчева беше в САЩ, а заседанието се водеше от единствения ѝ заместник, който се намираше в парламента - Емил Христов.

Според БСП Христов не е позволил хората с увреждания да влязат в сградата заради това, че били с тениски с надпис "Системата ни убива". Христов обясни, че е бил информиран само за тениските, но не и че хората имат извадени пропуски. Версията на ГЕРБ за станалото е, че става въпрос за грешка на охраната.

Още след скандала социалистите обявиха, че ако Христов не си подаде само оставката, те ще му я поискат. 

От ГЕРБ обаче определиха днешното искане на БСП като пореден фарс, които единствено ще загуби един парламентарен ден за обсъждане и гласуване на искането. "ГЕРБ стои зад Емил Христов. За нас това е пореден опит технически проблем да се превърне в политически", каза пред журналисти Тома Биков от ГЕРБ.

На въпрос дали коалиционните партньори на ГЕРБ във властта - "Обединените патриоти", също застават зад Христов, Биков отговори: "Всяка група ще си вземе решение. Ние взехме нашето още във вторник". 

По повод станалото миналата седмица Биков обяви, че "част от тези хора бяха станали от мастта и дойдоха пред парламента да правят скандали", но не пожела да обясни за какво говори.  След това обаче той добави, че хората с увреждания са добре дошли в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews