Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

БСП смята колко са стрували кметските мандати на Здравко Димитров и Иван Портних

Йорданка Веселинова 27 април 2023 в 12:16 1506 0

БСП

Снимка БГНЕС/ЯНА ГАЛАНОВА

Борислав Гуцанов и депутати от БСП на трибунка в парламента.

БСП направи сметка колко струват "кметуванията" на Здравко Димитров и Иван Портних – кметовете на Пловдив и Варна за последния мандат. 

Според Борислав Гуцанов, който даде брифинг в НС, казусът „Дупката - Панаир“ и прехвърлянията между общините Варна и Пловдив, между двамата кметове и общинските съвети, възлиза на 60 млн. лв. държавни пари. Той заяви, че Варна купува т. нар. дупка за 43,2 млн. лв., предоставени от държавата, и допълва 16 млн. лв. за един частен терен, също част от прословутата дупка. „И в Манхатън няма такава цена на квадратен метър. Това е най-скъпото златно кътче, където и да било по света“, каза Гуцанов.

„Общо 430 млн. лв. се дадоха за удълбочаването на канала във Варна. Основните две причини са, че не е изчислено може ли да бъде укрепен Аспаруховият мост, и второ – тръбата, която господин Портних в продължение на пет години не може да направи. Може ли кмет повече от един мандат да не може да реши въпроса с мръсната канализация, която минава по дъното на езерото, и това да спира тези 340 млн. лв. да свършат своята работа?“, попита Гуцанов.

Той припомни и случая с Рибарското селище във Варна, за чието построяване, по думите му, са изразходени 8,5 млн. евро, 70% от които са европейски средства.

„В момента не само че не може да влезе яхта или рибарски съд, а човек може пеша да премине от единия край до другия. Сезираме Европейската прокуратура за това действие на кмета на Варна и действията на общинските съветници от ПП ГЕРБ, които са мнозинство“, заяви Гуцанов.

Колегата му народен представител Иван Петков призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който стана народен представител в настоящия парламент от Пловдив, също да вземе отношение по казуса с Международния панаир в града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews