Четири международни командировки провалили КСНС

OFFNews 09 октомври 2017 в 15:09 5866 1

Четири международни командировки провалили КСНС

Снимка БГНЕС, архив

Въпреки че Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) беше обявен още в края на август, част от участниците в него напуснаха заради планирани командировки. След като заседанието на съвета беше прекратено и президентът Румен Радев насрочи нова дата за провеждането му, държавният глава заяви, че пробив в борбата с корупцията ще е възможен едва тогава, "когато антикорупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти".

Пред журналисти правосъдният министър Цецка Цачева обясни, че това не е бойкот, както го определи по-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според Цачева от заседанието по-рано си тръгнали Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ. „Те участваха в представянето на докладите, взеха отношение по тях. Имат полет около 13.00 часа, заедно с парламентаристи от останалите парламентарни групи са в Брюксел на заседание на Интерпол, доколкото разбрах“, заяви Цачева, цитирана от "Фокус".

„Беше ясно предварително, че вицепремиерът и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева е на международен форум на НАТО във Варшава, предварително поет ангажимент. Г-н Каракачанов като вицепремиер и министър на отбраната е във Франция, по покана на президента Макрон, изпълнява задължение поето от визитата на френския президент по-рано лятото тази година“, коментира тя.

По-рано днес от Министерството на отбраната съобщиха за пътуването на Каракачанов, но от прессъобщението става ясно, че поканата е за 10 октомври.  

По думите на Цачева, след като президентът е прекратил заседанието, премиерът Борисов е заявил, че следващия път всички министри ще присъстват, за да продължи дискусията.

"Категорично оспорвам появилите се в тази посока изказвания. Изненадана съм, че подобни не бяха направени в залата, където се проведе КСНС. Категорично не става дума за бойкот, още повече, че всички, които имаха отношение изложиха докладите си“, заяви правосъдният министър.

Цачева каза, че не може да коментира кое е било първо във времето за членовете на кабинета, които не присъстваха на днешното заседание - международните ангажименти извън страната или КСНС. "Няма категорично и сянка, камо ли съмнение за някакъв бойкот. Всички бяха добронамерени и коментирахме, дебатирахме проблеми, които се дебатират не от месеци, а от години в българското общество".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки