ДБ отказа среща на Гешев, иска му оставката

OFFNews 29 октомври 2022 в 21:00 3465 4

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

"Демократична България" няма да се среща с главния прокурор Иван Гешев в парламента, съобщи зам.-председателят на парламентарната група Людмила Илиева по Нова нюз. Причината, която тя изтъкна, е, че коалицията настоява за оставката на Гешев и това е едно от условията за подкрепа на бъдещо правителство. 

Срещите на обвинител №1 бяха предшествани от писмо до всеки народен представител в 48-ия парламент, в което настоява за правна реформа. Първата от тях бе с "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев по покана на партията. Янев обяви, че от БВ приемат писмото на Гешев като "протегната ръка". 

След разговора с ГЕРБ-СДС Гешев обяви, че се надява да проведе експертен разговор с Христо Иванов от "Демократична България" и представители на "Продължаваме промяната" в името на гражданите. По думите му предстои национална катастрофа в сферата на борбата с престъпността и неявяването на един такъв разговор с българската прокуратура означавало или страх, или липса на каквито и да е правни и юридически аргументи.

По-рано днес Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" се усъмни дали присъствието на Гешев в Народното събрание не е в ролята му на контактьор между формации, които биха се обединили около правителство с мандата на ГЕРБ, каквото "Продължаваме промяната" и "Демократична България" отказват да подкрепят.

"Главният прокурор Иван Гешев шета из парламента. Изпраща покани на партии и се среща с тях. След като той беше човекът, който извади половин България на протест, той беше в един политически фризер. Сега имиджът му се претопля. И аз се питам сега дали той не е всъщност контактьорът между тези групи, които оформят една бъдеща работеща коалиция. Това е легитимен въпрос на фона на неговите действия тази седмица", коментира Лорер пред Нова тв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

2

IvanofRumen

30.10 2022 в 10:01

Той защото любимия ви на всички каскет е с много голяма юридическа грамотност.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки