Домбровскис: От жизненоважно значение е България да не се разколебава по пътя към еврото

Мая Младенова 24 февруари 2023 в 11:05 1615 0

Валдис Домбровскис в България

Снимка Екранна снимка

Валдис Домбровскис говори на форума "България по пътя към еврото"

От жизненоважно значение е България да не се разколебава от избрания път. Еврото е скала на стабилност в тези бурни времена, а като част от еврозоната България ще е в сърцевината на европейския проект и на масата за вземане на решения за общата европейска валута.

Това коментира зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас и днес участва във форум, посветен на пътя към еврозоната.

"Става въпрос за много повече от замяната на лева с евро. Преди всичко - да се присъедини към сърцевината на европейския проект, защото това защитава Европа по време на криза", подчерта той. И поздрави българските власти за свършеното дотук, което по думите му е впечатляващо.

Домбровскис отново подчерта, че инфлацията е основната причина влизането в еврозоната да не се случи на 1 януари 2024 г., както бе планирано. Той се надява това да стане година по-късно, на 1 януари 2025 г. По другите три критерия - стабилни публични финанси, стабилен обменен курс и конвергенция на дългосрочните лихвени проценти изискванията са покрити, но и в следващия доприсъединителен период трябва да се внимава бюджетният дефицит да не надвиши 3%. Нужни са и законодателни промени, като за мерки срещу прането на пари, добави зам.-председателят на ЕК.

Някои от ползите от въвеждането на еврото, които Домбровскис припомни, са, че това изпраща положителен сигнал към инвеститорите, води до икономически растеж и повече работни места, а освен това отпадат разходите за обмен на валута.

Когато бях-министър-председател на Латвия, година преди да преминем към еврозоната, само 40% от населението подкрепяше това. Сега 87% от латвийците подкрепят общата валута, подчерта той.

Домбровскис започна изложението си със силно послание за подкрепа за Украйна в деня на годишнината от началото на руската инвазия.

"Трябва да спрем Русия сега, защото от примерите в Русия през 2008 и Крим 2014 е видно, че Кремъл ще отиде възможно най-далеч, ако няма кой да го спре... Украйна ще спечели тази война, Европа ще победи", заяви той и подчерта, че Европа оказва изключителна подкрепа на Украйна, за да преодолее зимата и да спечели войната. Най-силен знак за това, по думите му, е даването на статут за кандидат-член на ЕС.

"Украйна отдавна избра своя европейски път след Майданската революция. Нека никога не забравяме, че тя се бори не само за своята държава, но и за целия ЕС и целия демократичен свят", каза Домбровскис.

Той припомни, че ЕС подготвя десети пакет санкции срещу Русия. Но тяхната ефективност зависи от това колко добре се прилагат от всяка страна членка. Това се отнася и за изземването и замразяването на руски активи. Правилата на геополитическата игра се промениха както никога досега, заяви още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови