ДПС зад промените в Конституцията, проектът в зала на 23 септември

Симона Костадинова 17 септември 2015 в 14:00 2395 1

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Бойко Борисов, Радан Кънев и Лютви Местан

"Поели сме ангажимент и ще го спазим, независимо от решението на КС да отклони питането на партиите от управляващата коалиция".

Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан, минути след като стана ясно, че Конституционният съд (КС) не допусна за разглеждане искането на депутати, да се произнесе дали готвените промени отговарят на нормите в Конституцията.

Очаква се промените да бъдат разгледани на първо четене на 23 септември. 

Съпредседателят на РБ Радан Кънев заяви, че решението на КС не се нуждае от коментар, а КС ще се произнесе след приемането на промените. Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов пък становището е било очаквано.

Филип Попов от БСП също не беше изненадан. Той обаче призна, че социалистите са се надявали на друго решение.

Припомняме, че именно Лютви Местан пръв поиска орязаният вариант на конституционните промени, станал известен като "историческия компромис", да бъде разгледан от Конституционния съд, който да определи дали изменненията са законосъобразни.

Това се случи, след като Реформаторския блок (РБ) се съгласиха с искането на ДПС първоначалният проект за промени да не бъде гледан в зала и да бъде внесен нов, орязан вариант, в който да влизат само три компромисни точки на съгласие – разделяне на ВСС, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.

От ГЕРБ също заявиха, че решението на КС е било очаквано. АБВ пък обясниха, че няма да подкрепят промените в Конституцията на първо четене, а на второ ще са само срещу частта с квотите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews