Екзакта: 61% одобряват кабинета. ГЕРБ са пред ПП-ДБ с 4%, ''Възраждане'' са трети, а ИТН - все така над чертата

65% не одобряват ротационния принцип на управление. Свиване на електората на ГЕРБ и малко по-голямо - на ПП-ДБ показват данните

OFFNews 26 юни 2023 в 12:15 5680 3

а

Снимка Екзакта Рисърч Груп

а

61% от пълнолетните българи одобряват сформирането на редовно правителство. Електоралните нагласи запазват първата позиция на ГЕРБ, която води пред "Продължаваме промяната - Демократична България" с около 4%, показват резултатите от последното национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода от 12 до 20 юни.

Анкетирани са 1040 пълнолетни българи в 71 населени места на страната. Интервютата са проведени лице в лице.

"Възраждане" остават трета политическа сила, а "Има такъв народ" все така е над 4-процентовата бариера. 

Ако изборите бяха днес, шест формации биха минали 4-процентовата бариера. Първи са ГЕРБ с 24,4%. Втори са "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) с 20,1%, трети са "Възраждане" с 14,8%, четвърти - ДПС с 13,2%, пети се нарежда БСП с 9,5%, а "Има такъв народ" също остава над чертата с 4,8%.

От "Екзакта Рисърч Груп" посочват, че данните са преизчислени на базата на гласуващи избиратели.

Два месеца след парламентарните избори регистрираме известно свиване на електората на ГЕРБ и малко по-голямо на този на ПП-ДБ, отчитат от агенцията. Според тях, освен на отдръпване на избиратели, това се дължи и на обстоятелството, че не се намираме в предизборна ситуация. Електоралните тенденции занапред ще зависят от приноса на двете коалиции към управлението на страната.

Засега ГЕРБ и ПП-ДБ не добавят електорални бонуси от формулата на управление, която възприеха, смятат анализаторите. Те коментират, че мобилизирани остават електоратите на ДПС, на БСП и на "Възраждане".

Не се регистрира желание за по-масово участие в следващ вот, отбелязват от "Екзакта" и допълват, че надежда за по-висока електорална активност дават предстоящите през есента местни избори. Резултатите от тях неизменно ще повлияят и на бъдещата електорална тежест на партиите, посочват анализаторите.

Кабинетът Денков-Габриел се одобрява предимно от жени, възрастни и живеещи извън София

Съставянето на кабинет се одобрява от жени, хора на възраст под 60 години и жители на населените места извън столицата. 87% от избирателите на ГЕРБ-СДС и 94% от тези на ПП-ДБ също имат положително отношение. Силно скептични са симпатизантите на БСП и на "Възраждане".

Според данните 65% от българите не одобряват ротационния принцип на управление, а 35% са тези, които го подкрепят. 59% от избирателите на ГЕРБ-СДС и 69% от тези на ПП-ДБ подкрепят ротационния принцип. Единствено сред избирателите на коалициите, участващи в управлението, положителните оценки за ротационния принцип са повече от отрицателните, коментират анализаторите.

Все още скептиците към партнирането между ГЕРБ и ПП-ДБ са повече от очакващите добро сработване между двете коалиции. За тези обществени нагласи допринасят и политиците от двете коалиции, които произвеждат перманентни напрежения и ги преекспонират по всевъзможни начини, отбелязват от "Екзакта".

На основата на горните данни може да се заключи, че българите категорично приветстват сформирането на редовен кабинет, но имат сериозни резерви както към ротационния принцип на управление на страната, така и към партньорството между ГЕРБ и ПП-ДБ, коментират от агенцията.

От "Екзакта рисърч груп" правят уговорката, че е рано да се дават каквито и да е оценки за работата на новосформирания редовен кабинет и на неговите министри, но отбелязват, че е важно да се оценят стартовите нагласи към двете водещи лица на управлението – Николай Денков и Мария Габриел.

Най-общите първи впечатления на хората показват, че премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел стартират екипната си работа със съизмерими дялове публично одобрение – от порядъка на по 27%. Габриел има одобрението на 76% от избирателите на ГЕРБ и близо 40% от избирателите на ПП-ДБ, а Николай Денков е одобряван от 85% от избирателите на ПП-ДБ и от близо 30% от тези на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

3

Stoyancho

27.06 2023 в 11:48

За нови избори ли ни подготвяте, явно ДБ от рано се стараят да заблудят избирателите си!

22548

2

dolivo

26.06 2023 в 15:12

Мда, Израждане притеснява

Сеир голям ще е да вземат властта някак

Сеир с рев

9347

1

Анализи

26.06 2023 в 14:07

Срам за България е да има поддръжници на Копейкин; който е очевиден противник на всичко българско.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews