ГЕРБ пращат Истанбулската конвенция в Конституционния съд

OFFNews 31 януари 2018 в 11:50 4354 0

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с конституцията на България, обяви председателят на правната комисия в НС от ГЕРБ Данаил Кирилов на брифинг в парламента.  

"Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицирана от Народното събрание. Произнасянето на Конституционния съд ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат за Истанбулската конвенция, който ние продължаваме и смятаме, че ще бъде полезен за българското общество и за всички участници в този дебат. Включително смятаме, че Конституционният съд ще отговори на един от критичните в дебата въпроси за съответствието с Конституцията на България по отношение на доброволния съюз между мъж и жена. Смятаме, че произнасянето на Конституционния съд ще преодолее негативната нагласа и спекулациите, които битуват в този обществен дебат", каза Кирилов.

Данаил Кирилов уточни, че в никакъв случай това не е отстъпление от позицията на ГЕРБ в подкрепа на Истанбулската конвенция:

"Ако Конституционният съд постанови, че има несъответствие с Конституцията, тогава българското общество ще има два варианта за избор: да се запази Конституцията и да не се ратифицира Конвенцията или да променим конституцията. Ние не твърдим, че в Конвенцията има правна възможност за признаване на еднополовите бракове, но нека и Конституционният съд да провери текстовете и да се произнесе".

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков подчерта, че ГЕРБ уважава и се бори за това българското общество да продължи да функционира върху базовите и фундаментални ценности.

"В това число най-вече християнските ценности. В устава на ГЕРБ ценностите на християнското семейство са записани като ценност на ГЕРБ и никой в ГЕБР няма намерение да се отказва от тези ценности", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл