ГЕРБ свиква Национално съвещание на 5 март, решават за коалицията с ПП-ДБ

Йорданка Веселинова 01 март 2024 в 16:48 1354 2

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Бойко Борисов

ГЕРБ ще реши да се превърне ли "сглобката" в коалиция на 5 март. Преди минути от пресцентъра на партията съобщиха, че във вторник ще се проведе Националното съвещание на групата.

На заседанието, което ще се проведе в НДК от 12 ч., ще участват Изпълнителна комисия на ГЕРБ, народни представители на партията, областни координатори, кметове на общини и райони, избрани от ГЕРБ, общински и районни ръководители на партията.

По време на Националното съвещание, както още вчера обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, ще бъде представен проектът за Споразумение за съвместно управление между коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ до края на мандата на 49-ото Народно събрание.

В прессъобщението се посочва още, че по време на заседанието ГЕРБ ще отговори на всички публични въпроси и условия, поставени през последните дни и часове от лидерите на ПП-ДБ. 

Днес премиерът Николай Денков поиска от ГЕРБ-СДС разговорите за ротацията да не се водят в рамките на два дни, какъвто предлага Борисов. Лидерът на ГЕРБ вчера начерта хронограма на преговорите, която изглежда така:

5 март: ГЕРБ гласува коалиционното споразумение с ПП-ДБ

6 март: Преговорната група на ГЕРБ изпраща на ПП-ДБ документа. Премиерът Николай Денков подава оставка.

7 март: Преговори по предложеното споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

8 март: Гласуване на оставката на Николай Денков. Сключване на коалиционно споразумение или нови избори.

Според този график ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще имат едва два дни за преговори, което съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков определи като "моноспектакъл", целящ нови избори.

На този етап ПП-ДБ отклониха поканата за коалиция и поискаха такава след 9 месеца, ако приоритетите са изпълнени.

Междувременно разговорите за министерски кресла останаха на заден план, като и в публичните си изяви лидерите на "сглобката" говорят за регулаторите. От ГЕРБ-СДС настояват за попълването на КЗК, а от ПП-ДБ - на антикорупционната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

2

Valioka

01.03 2024 в 19:56

Добре бе, толкова ли е сложно да кажеш - следващите 4 години няма да крадем?... Какво толкова ще загубят? Колко му трябва на Бочко за да отиде на 2 метра под земята? 1 млн., 1 млрд., 1 трилион? Колко? Нещастна мижитурка! Мутра!...

75

1

230 млрд баксов

01.03 2024 в 18:45

Липсват ми 100-те интелектуалци...?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!