Янев: Украйна би била агресор в един друг случай на нещата

Елена Николова 20 април 2022 в 20:05 13465 18

Украйна знае какво прави и въпросът е дали взимат рационални решения. От гледна точка от това, което имаме и като пропаганда от двете страни, и като картина какво се случва е трудно да преценим дали Украйна би била агресор в един друг случай на нещата, каквито не се случиха разбира се, заяви бившият военен министър от кабинета Петков Стефан Янев в предаването "Лице в лице" по bTV.

Той се опита да обясни, че не става въпрос Украйна да нападне Русия, а областите Луганск и Донецк. "Тоест кръвопролитието можеше да започне там", добави Янев. Донецк и Луганск са територии на самата Украйна, а самопровъзгласилите се там "независими" републики по време на войната през 2014 г., са признати само от Русия и се контолират от Кремъл. Военните действия в района не са преставали за тези 8 години, като се водят с различен интензитет през годините.  

Споре Янев сега не е време "да обръщаме историята и да казваме какво би било, но по отношение на конкретния казус има достатъчно военна помощ от всякъде и в този смисъл още военна помощ, включително и от България би било грешка".

"Моето мнение съм го казвал и преди. Да, ние трябва да помогнем на една страна, която е нападната както го правим досега- хуманитарна помощ, отношение към бежанците. Но във военно отношение, моето лично мнение е, че аз съм против. Затова, че помагането с военна помощ, удължава войната. Удължава, ако щете и агонията и страданията на хората", заяви бившия военен министър, който е и бивш генерал от армията.

На въпрос дали България изпраща оръжие до Украйна чрез посредници, Янев заяви:

"Възможно е да е достоверна тази версия. Разбира се аз нямам претенции, че мога да провера всичко назад във времето кой какви сделки е сключвал, с какви крайни получатели".

Във връзка с това той обясни, че всяка такава поръчка е задължително да има краен получател. Разбира се, ако краен получател е страна членка на НАТО, това оръжие впоследствие би могло да попадне там, на украинска територия, каза Янев.

Относно кой плаща тези оръжия, бившият военен министър обясни, че ако става въпрос за сделка с краен получател, то има и контрагент, който го е платил. Ако вече българската държава, за това което говорим, НС вземе решение , това означава, че българската държава безвъзмездно ще го предаде, добави Янев.

Според него "на практика изглежда лицемерно, но в крайна сметка можем да се позовем на производителите и на българските органи, които взимат решенията и да кажем, да ние пряко не участваме".

Партията на Янев

Стефан Янев заяви, че скоро ще обяви създаването на партията си, като се надява това да стане в близките седмици. "На финалния етап сме, така да се каже. Разбира се има изисквания в Закона за политическите партии, които ние трябва да се съобразим с тях", добави той.

На въпрос какви ще бъдат възгледите на партията Янев каза, че в чистата идеологична схема от дясно вече не е толкова интересно. Хората вече се объркаха в тези идеологеми. Мисля, че е по-важно да кажем, че съмишлениците на това ядро, което сме се събрали до момента, които търсим и увеличаваме хората които искат да се включат в проекта, са хора, които милеят за България. Хора, които мислят за България, разчитат на нейното развитие, каза още Янев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

26

Valioka

21.04 2022 в 21:09

До преди няколко дни беше добре... Сега забелязвам отново активизация на троловете - моля да се вземат мерки! Прекалено много отрицателни палци има на напълно адекватните коментари...

1915

25

Читателка

21.04 2022 в 16:51

А имаше претенции да е министър председател!! Мамма миа!!!

605

23

avitohol

21.04 2022 в 08:51

Добре че го усетиха тоя боклук и го махнаха от правителството, че какви бели щеше да направи не е истина.

-60

22

офф бее

21.04 2022 в 08:33

И във връзка с начина му на мислене - Янев би бил гримиран и на точета пред земеделското министерство в един друг случай на нещата, каквито не се случиха...

7635

20

Marsalis

21.04 2022 в 07:20

Посредствен безгръбначен глупендер. За съжаление такива са не малка част от генералите ни. Може ли вече да спрем да избираме генерали на политически позиции?

14048

18

voododoll

21.04 2022 в 06:50

Дефакто Янев заявява, че някой ден ако някой нападне България, по-добре никой са не ни праща оръжие за да удължава излишно войната и агонията. Със сегашното състояние на армията ние можем да изкараме няколко дни…самолетите ни не летят, танковете ги подарихме, бтрите са ни от времето на хан Аспарух… имаме два зила калашници и патрони колкото да проведен учение… тоя руски боклук да си събере багажа и към Сибир!

6006

17

Nikoman

21.04 2022 в 04:38

В един друг случай, в една нормална държава този ръб трябваше да е съден за държавна измяна и пратен в затвора за това, че разпространява пропагандата на вражеска страна. Защо му давате трибуна? В качеството си на какъв се изказва? Като изгонен министър от кабинета трябва ли да ни занимава с мнението си?
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews