Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Явор Божанков поиска оставката на Костадин Костадинов заради реч на омразата

Йорданка Веселинова 16 януари 2023 в 10:53 8851 5

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Явор Божанков

Независимият депутат Явор Божанков поиска оставката на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов като председател на парламентарната комисия по политиките за българите извън страната чрез публикация във Фейсбук.

В мотивите към проекторешението е посочено, че Костадин Костадинов системно превишава правата си като председател на комисията, като осъществява дейности, извън определените в правомощията си, включително изразява позиции, които не са били предмет на обсъждане на заседание на комисията, и може да се приеме, че те са държавни или на комисията. Това води до предпоставка за влошаване на отношенията с други държави, в които има български малцинства, както създава риск за защита на правата на българите в чужбина.

Посочено е изявление пред македонски медии на Костадинов от края на ноември, в което той казва: „България и Македония са две държави, които трябва да бъдат една“. Република Северна Македония реагира с вербална нота. Според тях речта на Костадинов съдържа език на омразата и териториални претенции.

Друг пример е даден с публикация на лидера на "Възраждане" по време на световното първенство по футбол. На 21.12.2022 г. Костадинов пише във Фейсбук: "Объркан съм! Кой е европейският и кой е африканският отбор?". По-късно посолството на Франция реагира остро: "Бихме искали да припомним, че френската нация се състои от френски граждани, които са абсолютно равни по права и задължения без каквото и да е разграничение по произход, религия и пол", пише дипломатическото представителство.

Последният аргумент е публикация на Костадинов от края на 2022 г. за обявения за издирване от Русия български разследващ журналист Христо Грозев. Костадинов внушава, че той е сътрудничил на чужди служби. Поради това заключава, че Грозев не заслужава защита. Така Костадинов атакува българи в чужбина, чиито права и интереси се нуждаят от закрила, въпреки, че е призван да направи именно обратното, пише в мотивите си Явор Божанков.

Проекторешението на Божанков не е първият опит Костадинов да бъде отстранен. С искане за оставката му излязоха и българите в чужбина, които организираха онлайн петиция, която събра над 1100 подписа. Въпреки това едва ли опитът ще бъде успешен, тъй като проекторешението на независимия депутат получи подкрепа само от "Демократична България". От ГЕРБ, ДПС, БСП и ПП не са го подкрепили, а "Български възход" няма представител в комисията, пише Божанков:

Гражданите за европейско развитие на България са проевропейци в ТВ студиата. За пред чуждите. У нас нямат намерение да се противопоставят на другарите от Възраждане.

Очаквах подкрепа от ДПС за решението. Защото са част от АЛДЕ, а речта на омразата е основен инструмент на копейките. За съжаление не я подкрепиха.

БСП не съм и очаквал да я подкрепят – вече полагат подписите си редом до тези на Цончо Ганев и Възраждане. БВ нямат представител в комисията.

ПП също не подкрепиха решението.

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, за да бъде отстранен председател на комисията е необходима подкрепата на повече от половината ѝ членове. В комисията за българите в чужбина членуват 15 души - т.е., за да бъде премахнат Костадинов ще са необходими 8 подписа. Проекторешението на Божанков получава подкрепа само от ДБ, която в комисията разполага с един представител. Заради това лидерът на партията с политика против членството на България в ЕС и НАТО ще продължава да ръководи най-важната комисия за българите в чужбина, по-голямата част от които живеят в европейски и НАТО-вски държави, както посочват те в петицията.

"Вярвам, че да защитаваш върховенството на закона и европейските принципи означава да се противопоставиш на онзи, който ги атакува. С реч на омразата. С фалшиви новини (...) В крайна сметка петицията на българите в чужбина ще остане без реакция. България ще продължи да носи този срам. Няма значение дали е за седмица или месец. Въпросът е принципен. А принципите искат защита. Не приказки", пише Божанков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

625

5

1215

16.01 2023 в 13:04

Този дебил под мен е новоизлюпен клонинг на предишните дебили-евро нам къв си, ордер,белобаджаков и подобни безполезни идоти.

14469

3

случайно прочетох

16.01 2023 в 12:17

Копейчо е смешник и няма работа и в парламента!

-529

2

6екеr4о

16.01 2023 в 11:16

Като му видя лИлавите джуки на тоз партиен лидер съм наясно с произхождението му, както и без кой знае колко сложна екстраполация - с неговите щения!
Гадното е, че медиите и обществеността, като цяло, му отделят непропорционално на влиянието му внимание, а той е с лИлави джуки... Мърсотийка некаква...

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews