Има ли път назад за Станишев, ако отиде в Брюксел

OFFNews 30 май 2014 в 14:52 9117 10

Сергей Станишев

От днешното изявление на лидера на БСП Сергей Станишев в кулоарите на парламента стана ясно, че той все още обмисля оттеглянето си от Европейския парламент.

Той каза ясно единствено, че на 18 юни иска да е в Брюксел, за да подкрепи лично Мартин Шулц за президент на европейската група на социалистите.

Първото заседание на Европейския парламент е насрочено за 1 юли. Съгласно Изборния кодекс, 7 дни преди първото заседание на ЕП, избраните за евродепутати могат да се откажат от поста и да се върнат на изборна длъжност, която заемат в своята държава.

Това означава, че Станишев има време до 23 юни да депозира молба за оттегляне, за да остане депутат в Народното събрание. Ако до тази дата не се откаже от ЕП, после няма как да се върне в националния парламент, дори на по-късен етап да се оттегли като евродепутат.

Въпреки спора може ли ЦИК да освобождава избрани вече евродепутати, днес комисията реши, че приема молбата на Делян Пеевски да се откаже от депутатското място в Европейския парламент (ЕП). На негово място влиза министърът на екологията Искра Михайлова.

Членове на ЦИК изказаха вчера предположения от свое име, че е възможно освобождаването на избрани за евродепутати лица да е само в правомощията на ЕП.

Спорът беше за това дали да има принципно решение на ЦИК по този въпрос и проектът на такова решение не получи 2/3 подкрепа, каза за OFFNews Александър Андреев.

По думите му решението за освобождаването на Пеевски от поста евродепутат показва, че ЦИК има такива правомощия, а членовете на комисията, които твърдят обратното, не са юристи и няма как да се изказват компетентно по този казус.

До момента единствено Делян Пеевски е депозирал молба за оттегляне.

При това положение в Европейски парламент влизат следните политици:

ГЕРБ - 6 мандата - Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Габриел, Владимир Уручев, Ева Паунова и Емил Радев

Коалиция за България - 4 мандата - Момчил Неков, Сергей Станишев, Илияна Йотова и Георги Пирински

ДПС - 4 мандата - Филиз Хюсменова, Неджми Али, Илхан Кючюк и Искра Михайлова

"България без цензура" - 2 мандата - Николай Бареков и Ангел Джамбазки

Реформаторският блок - 1 мандат - Светослав Малинов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews