Калин Стоянов: Познавам Стефан и Марин Димитрови. Рашков запозна всички в МВР с тях

Вътрешният министър призна, че е разпитван

OFFNews 11 април 2024 в 16:28 4578 4

Калин Стоянов

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Всички познават Стефан и Марин Димитрови (задържаните с обвинения за контрабанда баща и син при разследването в Агенция "Митници" - бел. ред.). Познавам ги от министерството (на вътрешните работи). Бойко Рашков запозна абсолютно всички с тях. Те бяха доста често в МВР. Предимно Стефан.

Това заяви служебният вътрешен министър Калин Стоянов преди началото на "временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях".

Стоянов уточни, че по негово време Димитрови не са ходили във ведомството.

Вътрешният министър обяви, че има информация за "вечеринки, които са организирани в дома на Бойко Рашков в тесен кръг".

"На вечеринките са се разпределяли задачи на всеки присъстващ. Кой по какъв начин да ме дискредитира до ротацията, за да не остана на поста министър и впоследствие на тези вечеринки, след като се разпределят задачите, е започвало кадруването", поясни той.

Стоянов коментира и смяната на главния секретар Живко Коцев, който първо подаде оставка, а впоследствие я оттегли, като призна, че върху него е оказван натиск. В сряда президентът Румен Радев издаде указ, с който освободи Коцев, а временен главен секретар стана досегашният заместник Димитър Кангалджиев. 

"На 3 април бившият главен секретар на МВР Живко Коцев дойде при мен и ми каза, че трябва да отиде до Комисията за противодействие на корупцията. Малко по-късно разбрах, че е в Софийската градска прокуратура и поисках да се свържа и да говоря с него. Свързахме се и ми каза, че иска да си пусне три дни платен отпуск. Това е", коментира министърът на вътрешните работи. 

Стоянов т поясни, че е знаел, че същият ден е направен обиск в кабинета на Коцев.

"Разговорът с него беше само вечерта, когато приключиха процесуалните действия и когато си подписа заявление, с което поиска да напусне системата на МВР. По никакъв начин не съм оказвал натиск", добави той.

Според него  някой е съветвал Коцев за всичко случило се: "Едното е подаване на оставка по собствено желание, а на другия ден всички станахме свидетели как стана оттеглянето ѝ", каза още министърът на вътрешните работи.

Той потвърди, че е разпитан в прокуратурата. По думите му разпитът е бил основно за назначения, които не са се случили, в Областна дирекция на МВР в Хасково.

Стоянов заяви още, че никой не може да му оказва въздействие да "назначи когото и да било, където и да било": "Асен Василев също не успя. Имаше виждане за един човек, за когото той (Асен Василев - бел. ред.) каза, че мога да разчитам. Впоследствие разбрах, че е казвал как е поискал едно нещо от мен, а аз не съм го свършил".

"За съжаление, скандалът е голям и според мен ще останат тежки негативни репутационни щети както към длъжността главен секретар, така и към МВР и държавата, като цяло. Много трудно ще възстановим и крехкото доверие, което гражданите имат към ведомството", подчерта министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

11.04 2024 в 20:47

Демек, и Калинчо е цицал, ама досега можеше да се снИши... :D

1236

3

БотоксПутю

11.04 2024 в 20:24

Пък и името му е Калинчо , както подобава.

17439

2

мнение от IP

11.04 2024 в 18:12

Еее...къде беше досега тоз човек?! То се оказа, че цялото МВР познава семейство Димитрови. Но оня ден разбрали, че са контрабандисти. И къде е протоколът от разпита на Калин Стоянов? Така и така прокуратурата се е превърнала в издателство да пуснат на промоция и тази литературна творба...

14469

1

случайно прочетох

11.04 2024 в 17:27

Калинчо, м@ймунка мръсн@, как може да е толкова долен?!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки