Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Комисията по отбрана отхвърли връщането на казармата

OFFNews 21 юли 2016 в 18:43 5657 2

Парламентарната комисия по отбрана отхвърли предложението за връщане на задължителната наборна военна служба. 

Законопроектът беше внесен от Патриотичния фронт.

По време на обсъждането военният министър Николай Ненчев обяви, че връщането на задължителната казарма противоречи на Конституцията. 

Председателят на комисията зам.-председател на парламентарната група на АБВ ген. Михо Михов, който е бивш началник на Генералния щаб на армията, посочи, че гласува "въздържал се", защото според него защитата на отечеството не се измерва с преминаването през военна служба и носене на оръжие.

Владимир Тошев от ГЕРБ пък посочи, че наборният войник често боледува и това ще е допълнителен разход. Той допълни, че задължителната казарма е архаизъм. Освен това младежите нямало да могат да усвоят целия военен материал. 

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов нарече казармата затвор и обясни, че за младите хора наборната служба е като затвор и задължителната казарма може да е стимул младежите ни да емигрират.

Освен това реформаторът е притеснен от извращенията в казармите от страна на старите към „зайците”.

Каракачанов се заяде с Петър Славов на тема извращения и попита да не би сега моралът на младежите да се е издигнал и като няма казарма да не би да няма извращения в обществото.

Вносителят на законопроекта Красимир Каракачанов беше категоричен, че въпросът за наборната военна служба е политически, и подчерта, че не приема аргумента, че наборният войник струва по-скъпо от професионалния.

"Ние смятаме, че не е излишно, напротив, е полезно, да се възстанови наборната военна служба, без да се отхвърля досега съществуващата професионална армия", каза Каракачанов.

Професионалната армия не е в състояние да си свърши работата, подчерта той и допълни, че в армията масово влизат хора, които не могат да си намерят друга работа. В отговор на доводите на Тошев пък той посочи, че професионалният войник също боледува. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews