Константин Пенчев предложен за втори мандат като омбудсман (обновена)

OFFNews 15 юли 2015 в 16:02 5873 8

Досегашният омбудсман Константин Пенчев отново е издигнат като кандидат за поста на обществен защитник на републиката.

Пенчев е предложението на Реформаторски блок (РБ) за омбудсман, стана ясно от прессъобщение на партията.

Днес изтича срокът за подаване на предложения за нов обществен защитник. Кандидатите можеха да се предлагат от парламентарни групи и от отделни народни представители.

Пенчев даде заявка, че иска да остане на поста и втори мандат, но до последно не беше ясно дали някоя от политическите сили в парламента ще го номинира.

По-рано днес стана ясно, че Мая Манолова също e кандидат за поста. Тя е издигната от партията си - БСП.

Все още не е ясно дали има и други кандидати за обудсман.

Новият обществен защитник на републиката ще бъде избран от Народното събрание. Това ще се случи с тайно гласуване.

Мандатът на Пенчев изтича на 20 октомври и новият омбудсман би трябвало да бъде избран от народните представители преди редовната ваканция на парламента. 

След като стана ясно, че Пенчев е предложен за втори мандат, неправителствени организации изпратиха до медиите писмо в негова подкрепа, което е адресирано до Народното събрание:

"Госпожо Председател,
Дами и господа, председатели на Парламентарните групи,
Госпожо председател на ПКВНПОЖГ, Господин председател на ПКВПЧ,

С настоящото писмо Национален алианс „Усмихни се с мен“, фондация „С.Е.Г.А. – Старт за ефективни граждански алтернативи“, “Фондация „Четири лапи“, Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“, Фондация „Вземи ме вкъщи“, Сдружение „РПЦ – На ти с природата“, Сдружение „Приятели на животните“ заявяваме нашата подкрепа за г-н Константин Пенчев за втори мандат Омбудсман на Република България.

Според нас Константин Пенчев има безупречна репутация и неоспорими морални качества. По време на първия си мандат в продължение на пет години последователно е защитавал интересите на гражданите. При конфликтни ситуации в обществото, например масовите протести през лятото на 2013-та година, стана гарант за диалога между гражданите и управляващите. Зае категорична позиция по казуса с КТБ и при протестите срещу повишаване цените на тока.

Същевременно последователно е защитавал правата на децата, включително на децата с увреждания и семействата им. Доближи инситуцията на Националния омбудсман до хората извън столицата чрез изнесени приемни. Под неговото ръководство администрацията на Националния омбудсман реагира бързо и адекватно на сигналите на граждани, както е видно от обратната връзка за дейността на Омбудсмана.

В момент на обществена криза, когато се борим за законност и се търси национален консенсус по редица проблеми, Националният омбудсман трябва да бъде личност с неоспорими обществен авторитет и морални качества, разполагаща с доверието на гражданите. Само тези лични качества и професионална автобиография биха могли да превърнат Омбудсмана в гарант на отношенията между гражданите и институциите.
Обществената подкрепа, с която се ползва г-н Пенчев е видна и от онлайн петиция «В
подкрепа на Константин Пенчев за втори мандат Омбудсман!“, с номер 119907, стартирана на 13.07.2015 г. За 28 часа тя беше подкрепена от над 1000 граждани, което доказва силата на неговата кандидатура.

Интернет петицията е на адрес:
http://www.peticiq.com/119907 

С уважение:
Теодора Пиралкова,
Национален Алианс «Усмихни се с мен»
Румян Сечков,
Фондация «С.Е.Г.А.»
Явор Гечев,
Фондация «Четири лапи»

Владислава Цолова,
«Стъпка за невидимите деца на България»
Таня Кирова,
Фондация «Вземи ме вкъщи»
Габриела Пападосова
Сдружение «РПЦ – На ти с природата»
Ива Захариева-Ничева
Сдружение «Приятели на животните»
15.07.2015 г.,
Гр. София"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови