Край! И ИТН върна мандата, отиваме на избори

OFFNews 28 март 2024 в 11:27 2653 3

Радев

Снимка БНТ

И ИТН върна мандата за съставяне на кабинет.

"Има такъв народ" получиха от президента Румен Радев папката с третия мандат за съставяне на правителство, но веднага, както още преди ден обявиха, му я върнаха празна – отказаха да водят преговори за съставянето на правителство.

"Реших да връча третия мандат на вашата парламентарна група, най-малката, защото винаги сте имали ясна и последователна позиция", обърна се към тях държавният глава, като им обясни, че опциите са две - да реализират мандата или да го върнат.

"Благодарим за доверието, напълно разбираме трудната ситуация, в която ви поставиха с ненужните промените в Конституцията... Това мнозинство, което ги прие, е вредно. Благодарим за доверието, но през всичките тези 9 месеца ние декларирахме, че това управление е порочно, затова призовахме да се отива на избори. Изборите са най-висшата форма на демокрация, ще задържим тази папка само още няколко секунди и ще ви я върнем празна, с неизпълнен мандат, защото това е най-правилното. Оттук-нататък нека да решават хората", заяви Ивайло Вълчев от ИТН.

На свой ред държавният глава обяви, че няма да губи повече време и още от днес започва среща с всички потенциални министър-председатели за сформирането на служебен кабинет, който да организира предсрочните парламентарни избори.

"Отговорността за това служебно правителство е на сглобката", каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, след като върнаха празната папка на президента.

По думите му изборът на служебен премиер е била една от темите, която ИТН е обсъдила с Радев. "Изразихме нашето мнение, че отговорността за това служебно правителство, каквото и да е то и който и да е министър-председател да бъде избран по листа, който направиха, отговорността е на управляващата сглобка и най-вече на ПП-ДБ, които участваха в този процес", допълни Йорданов.

Според него президентът ще направи всичко възможно процесът да е максимално бърз и да не стигне до криза. 

За служебен министър-председател президентът може да избира между председателя на Народното събрание, управителя или подуправителите на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Мандатът на ИТН бе последната възможност да бъде съставено редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание.

Вчера "Продължаваме промяната" – "Демократична България" (ПП-ДБ) получиха втория мандат за съставяне на правителство от президента и го върнаха веднага неизпълнен.

Ден по-рано парламентът реши, че първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключва неуспешно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

Gadina

28.03 2024 в 12:17

Радев е ясен, те с ИТН са си в един отбор.

1935

2

Муню

28.03 2024 в 11:42

Радев заприличи на Путин и Борисов!
Един ден говори едно, на другия прави точно обратното!!!
Щеше да провежда консултации - лъжа. Скоростен трети мандат! Пълен лицемер

-690

1

nms

28.03 2024 в 11:41

Радев, сложи си шапка че те е напекло слънцето, " ясна и последователна позиция"
 
X

Да помогнем на украинските деца!