Министерството на културата нямало договор за наем с Труд, а дългът е от 150 000 лв.

OFFNews 16 август 2021 в 17:15 3096 1

Снимка Иван Иванов/Wikimedia CC BY-SA 3.0

Офисът на Труд е на втория етаж.

Министерството на културата е изпратило предизвестие за прекратяването на договор за наем на офиси в своя сграда, които са отдадени на вестник  „Труд“. Причината - неплатен наем и консумативи в размер на 149 450,59 лв.

В позиция на министерството се посочва, че задълженията са на фирма „Южен кръст 2001“ ЕООД, с която е сключен договора за наем, датират от 2015 г. до днешна дата. Оттам уточняват, че „не е имало и няма договор с „Труд Медиа“ ЕООД“.

От културното министерство посочват още, че са налични редица докладни записки и покани за доброволно изпълнение. „През 2016 г. министър Вежди Рашидов изпраща такава. През 2017 г. служебният министър Рашко Младенов изпраща такава. През 2018 г. министър Боил Банов не подписва покана за доброволно изпълнение, въпреки изпратената докладна от финансов отдел. През цялото време на договора наемателят използва паркинг и охрана, които се плащат от Министерство на културата“, пише още в позицията на министерството.

Сградата на ул. „Лъчезар Станчев“ 17 е проектирана и строена за нуждите на НИНКН (Националния институт за недвижимо културно наследство) и от министерството искат да бъде използвана по предназначение. Тяхната идея е там да се поместят скъпа апаратура и архив-памет на националната култура.

Въпреки гореизложените факти, от Министерството на културата посочват, че министър Велислав Минеков ще даде известен толеранс на редакцията на в. „Труд“ да се изнесе и да намери нови офиси.

Решението на Минеков предизвика остра реакция главния редактор на "Труд" Петьо Блъсков и на ГЕРБ. Блъсков обвини служебния министър на културата Велислав Минеков във „водене на война“, която е стигнала до „безпрецедентни действия“. „Ползвайки формално клаузи от наемния ни договор, Минеков изпрати писмо, в което цитира заповед за опразване на помещенията в сграда на Министерство на културата, които ползваме на основание на договори за наем, сключени след законно проведени и спечелени конкурси за наемане от ведомството“, пише той в своя публикация в сайта на медията.

По време на първата си пресконференция като министър в началото на юни Минеков информира, че въпреки недостига на сгради на министерството е дало големи помещения под наем на Блъсков. Тогава той цитира договор, според който помещения в столичния квартал „Изток“ с обща площ от 450 м2 са били дадени на фирмата на Блъсков „Южен кръст“ за срок от 10 години срещу наем от 5.76 лв. на м2, при средна цена от 11 лв. м2 в района.

От парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков обвини Минеков, че с действията си „застрашава плурализма и свободата на словото“. Биков изтъкна, че действията на Минеков не са прецедент, като даде за пример „конфликта му“ с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

„Всеки има право да харесва или да не харесва дадени журналисти, но нито един политик няма право да използва публичния ресурс, за да атакува определени медии“, каза още Биков и също като Блъсков призова президента Румен Радев да вземе отношение по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!