МО: Русия е изпратила нотификация за предупредителна зона в Черно море заради военни учения

НАТО осъди опасното поведение на Кремъл и предупреди, че засягат териториални води на България

OFFNews 27 юли 2023 в 15:57 2738 4

министерство

Снимка Александра Маркарян

Министерството на отбраната

Русия е изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения.

Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България, уточняват от българското министерството на отбраната след вчерашното съобщение на НАТО, че осъжда "опасното" поведение на Русия в Черно море.

В съобщението си министерството, цитирано от БНР, посочва, че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми. Но и че те не се смятат за добра практика.

България и съюзниците продължават периодични дейности по засилено наблюдение в зоната на отговорност на НАТО в съответствие с решенията в рамките на Алианса, посочват от МО.

НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Новата морска "зона на повишена военна заплаха", създадена от Русия, обхваща водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което "поражда нови рискове от недоразумения и ескалация", предупреди в безпрецедентно изявление още Алиансът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

4

Far Rider

27.07 2023 в 18:47

Защо ли Русия засяга само икономическата зона на България? Дали защото генерал-губернаторът е предател на българските интереси? Или защото "Израждане" и БКП са си продали и продължението на гърба? Румъния не позволява да се случат такива неща. Къде е правителството да реагира и да предупреди Русия, че всяко навлизане в тази зона ще се счита за акт на война? Дали академикът пак не разсъждава и шикалкави по академишки? Уж сме за ЕС и НАТО, ама сме повече за Путин!

12000

3

ringup

27.07 2023 в 17:19

Още един повод да бъде наритана Мутрофанова....

-1650

2

ob1

27.07 2023 в 17:14

Той е за мир, бре! Може вече да им е приготвил ключа на град Варненск...

1000

1

foreigner66

27.07 2023 в 17:10

Е ..сега чакаме отговора на върховния главнокомандващ на Българските въоражени сили! :))))))))

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика