На кофти шоу актьорите са му виновни или публиката му пречи

Ако не можем да говорим с ИТН, защото те очевидно имат проблем с политическото израстване, ще се видим на 16-и избори, няма проблем - коментира Николай Хаджигенов

OFFNews 10 август 2021 в 10:54 5746 1

Снимка БТА, архив

Николай Хаджигенов

"На кофти шоу актьорите са му виновни или публиката му пречи. Това са детинщини." Така адв. Николай Хаджигенов ("Изправи се БГ! Ние идваме!") реагира на написаното от лидера на ИТН Слави Трифонов. Той обвини партиите на протеста, че ако не гласуват "за" правителството, предложено от "Има такъв народ", ще са отговорни за "спиране и забавяне на всички реформи", това ще бъде предателство от тяхна страна, че заради тях ще се стигне до нови избори "за радост на ГЕРБ и партиите на статуквото". Трифонов предвеща, че те нямало да могат да обяснят на българския избирател "защо му причиняват всичко това".

"Ако те смятат да се обиждат в политиката, по-добре да се прибират вкъщи и да си стоят обидени. На следващите избори ще дойдат други, които, надявам се, няма да се обиждат. (...) Били се обидили. Що? Щото не сме приели вашето предложение. Ми то е неработещо, по дяволите. Откровено е неработещо!", възкликна Хаджигенов по този повод в интервю за Нова тв днес.

Разговорът започна с коментар за интервю в същото студио, проведено ден по-рано с номинирания за силов вицепремиер и вътрешен министър д-р Петър Илиев, който обяви, че името му е "безспорно". След като двамата изгледаха откъс от него, водещият Виктор Николаев попита: "Не трябва ли човек с такива качества да изчегъртва модела "ГЕРБ" и с такава категоричност, каквато безспорно имаме демонстрирана?"

"Качества? Какви качества? - сепна се Хаджигенов. - Арогантна самодостатъчност е качество за изчегъртване на Гешев? Че то това е Гешев! Слагаме ги един до друг, абстрахираме се от визуалната прилика, слушаме ги как говорят и получаваме двете страни на една и съща монета. Не, не е това начинът. Със сигурност това не е човекът, който ще направи каквото и да било."

Според него Илиев сам е ликвидирал шанса за подкрепа. Интервюто му, заяви Хаджигенов, е "самостоятелно основание да гласуваме против правителството". След него вчера "Изправи се БГ! Ние идваме!" обявиха, че ще гласуват против проектокабинета в пленарна зала в сряда.

"Причината да гласуваме "против", не просто "въздържали се", е механизмът, по който се сглобява това правителство. Това е един безумен начин, безумен начин!", каза Хаджигенов.

"Те взеха нашите приоритети, на "Демократична България" и социалната част на БСП и ги плеснаха при тях в декларация, което е ок, но това не е пълно припокриване.

(...)

Какви хора са нужни за този етап? Хора, които са заели гражданска позиция, различна от това "баба ми и майка ми знаят, че аз съм добро дете" (тук Хаджигенов прави препратка към същото интервю с Петър Илиев пред Нова тв - бел. ред.). Няма как да сложиш такъв човек да прави трудни неща. Прословутото "изчегъртване", за което говори Слави Трифонов, ами те нямат идея какво правят. Друг е въпросът колко им стиска. На тях им стиска да ни се карат от телевизора. Може би дори им стиска да ни ударят един шамар през телевизора. Да направят тия, трудните, неща за това се иска друг тип стискане."

Според него ИТН нямат представа как да направят реформа в съдебната система. Посоченият от тях приоритет - закриване на спецсъдилищата - той определи като "дори не първата стъпка".

"Това е причината, поради която аз не пея и не пиша сценарии на шоу: правосъдна реформа - каза Хаджигенов, прекъсвайки водещият Николаев, който в този момент четеше приоритетите на ИТН. - Закриване на спецсъдилищата - да, но това дори не е първата стъпка, това е - вдигнали сме крака само и сме го свили в коляното. Дори преписвайки, вземайки нашите неща, те са взели първите две, защото е по-лесно така, защото е безспорно.

Ние нямаме претенции за авторство. Някои от нас, иначе наречени "статукво", тая тема я дъвчем сигурно от десетилетие, може би повече вече."

Темата предатели ли са, или не Хаджигенов коментира с думите:

"След като приключихме с протеста миналата година и решихме, че следващият етап е да влезем в политиката, за да направим каквото трябва, ние започнахме инициативата, обиколихме всички формации, които смятахме, че носят промяната вътре в себе си, да се опитаме да ги убедим да направим точно това, което евентуално ще се случи сега. Те отказаха. Тогава нямаше тежки думи от наша страна, хем ние бихме имали такова основание.

(...)

Ние сме протеста, не те. Предния път отидохме при Слави Трифонов и "Демократична България" и казахме: "Пичове, това трябва да се направи така, защото..." Слави каза: "Оправяйте се, ние ще си направим каквото си решим". Оставете това. Влязохме в 45-ото Народно събрание. Те влязоха с идеята да стане тяхното. Тогава правителството беше възможно с техния мандат и по техния начин. Гледайки сегашния резултат, добре, че не стана. Беше възможно, но те казаха: "Не, ние ще си направим каквото сме решили". Тоест поведение на 6-годишни. Сега отново е същата ситуация: "Не, ние ще си направим каквото си решим". Дори да имате 121 депутата, имах такава разправия с Тошко Йорданов в предишното събрание, това ли е демокрацията? "Ще направим каквото ние сме си решили и защото ние сме си решили, защото сме по-силни, защото сме повече". Не "защото сме по-умни", забележете. И, ако не стане, "вие сте предатели".

Ама верно ли?

Доста неприятно съм изненадан от цялото това нещо."

Тактиката на Тошко Йорданов (ИТН) да напада потенциалните съюзници на представляваната от него партия в НС с думите, че Хаджигенов се е самопредлагал за премиер, че Мая Манолова и Татяна Дончева са "две дами с прекрасно комунистическо минало" и "благодарение на тях сводниците се разминават с по-ниски присъди" Хаджигенов коментира:

"Това е много готино. Понеже нямаме политически, или въобще каквито и да било, аргументи - ad hominem срещу всеки един.

Не, не е вярно, че сме се предлагали за министри, особено аз. Не, не е вярно, но... дребнаво".

Все пак той не желае да говори за "изгорени мостове" в политиката:

"Аз не съм в политиката, за да се обиждам. Аз дойдох да свърша нещо, което е трудно, което на никой не му стиска. И не, аз няма да се обиждам на Тошко Йорданов и на Балабанов, и на разни други такива специалисти. Ако третият мандат има шанс да бъде осъществен, а има такъв, дали ще отиде в "Демократична България", дали ще отиде при нас, дали при БСП, ние трябва да водим отново разговори. Така че аз съм там да строя. Бутнах една стена. Не Тошко Йорданов я бутна и не "Има такъв народ", а ние, гражданите, я бутнахме. Сега е време да почнем да градим. И ако трябва да си говорим с хора, които ни смятат за нисша категория, ние ще си говорим отново с тях, независимо от тяхното мнение по въпроса (...). Ако това не стане, защото те очевидно имат трудности с политическото израстване, ще се видим на 16-и избори, няма проблем с това".

Според него "ИТН имат проблем с всичко, което не е тяхно".

Остава ли служебният кабинет с третия мандат?

Хаджигенов коментира хипотезата при евентуалното връчване на трети мандат от президента Румен Радев (вторият би отишъл при ГЕРБ, които в момента са в изолация, а и заявяват, че предпочитат да бъдат в опозиция).

Той, за разлика от Мая Манолова, не би предложил оставането на служебния кабинет в пълния му състав, а на част от него.

"Задължително бих оставил част от екипа на служебното правителство, защото за този етап са нужни точно такива хора, точно такъв тип работа. Например финансовия и икономическия екип, задължително Бойко Рашков, който предизвиква писъци у ГЕРБ, Янаки Стоилов", каза той.

На въпрос с чии гласове би минал този кабинет в НС при сегашните отношения с първата по брой депутати (65) партия "Има такъв народ" Хаджигенов отговори, че все пак очаква да необходимата подкрепата да формират не само с "Демократична България", а и с ИТН.

Според него шансове за редовно правителство с третия мандат "очевидно не са много големи, но ако искат промяна, а не подмяна на едното с нещо друго, което просто е на някой друг, биха подкрепили".

"Това, между другото, ще бъде един чудесен политически лакмус - да видим как ще реагират при третия мандат. Ако те реагират по този начин, чудесно, значи вече няма никакви съмнения кой какъв е и къде стои", вметна Хаджигенов.

Той сравни ГЕРБ и ИТН с думите, че едните "властваха и крадоха", а другите "също искат да властват". "Демокрацията не е това. Демокрацията е не всички да носим зелени гащи, защото така е решил някой. Демокрацията е всички ние заедно, обединени за една цел, да направим каквото както трябва".

Според него е възможно ГЕРБ да стане отново първа политическа сила и определи това като "политически реализъм". "Нормално е след проявите им през последните няколко седмици ИТН да слязат надолу" - каза Хаджигенов.

За евентуалното поведение на ДПС в сряда, когато НС трябва да гласува проектокабинета, той каза, че това е "в сферата на гадаенето", но "ДПС са умен политически играч. Предполагам, че не биха подкрепили подобно нещо".

Депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме" потвърди, че в парламента "се чуват приказки" за тайно гласуване, но заяви, че е против такова, защото "тайните пораждат тирания".

"Това е свинщина. Това означава да направим някаква еквилибристика и да получим ей тоя вариант на правителство на всяка цена. Което означава някакви тъмни договорки. Аз държа теориите на конспирацията далеч от себе си, защото ми пречат на преценката, но една такава хипотеза би показала, че теорията на конспирацията е възможна."

На въпрос "Може ли да има внедрени хора от т. нар. "статукво" в ИТН?" той отговори:

"Не съм "Държавна сигурност", но гледайки какви неща излизат от проектокабинета, как да изключим такова нещо? Гледаме доктората на кандидата за премиер-министър - няколко пъти се промени, биографията му също се промени. Накрая ще се окаже, че е ходил на детска градина във Виена, не е имал докторат.

С Петър Илиев е сходно положението. Ако се заровим по другите, кой знае какво ще излезе. Кандидатът за правосъден министър е бил съдружник с Росица Кирилова от ГЕРБ до последната кампания.

(...)

Отказвам да се ровя, защото това не ми влиза в работата, но когато тези хора искат да ги сложат в изпълнителната власт или на видимо място, естествено, че ще ги ровим. И резултатът е ето такъв.

(...)

Ние преди седмица изпратихме писмо до университета (бел. ред. в Австрия, откъдето първоначално се твърдеше, че Пламен Николов има докторат - бел. ред.), получихме писмо два дена по-късно и решихме да не го оповестяваме въпреки всичко. Потвърдихме това, което медиите потвърдиха вчера - че университетът няма такъв абсолвент. Решихме, че сме над тези неща".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews