Народното събрание отбеляза Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

Йорданка Веселинова 27 януари 2022 в 18:03 1267 0

Народните представители отбелязаха Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. По време на днешното заседание в поредица от декларации парламентарните групи призоваха: "Нека помним!"

"Холокоста е най-тежкият урок по история", заяви бившият външен министър Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) в декларация от трибуната на НС.

"Спасяването на българските евреи през 1943 г. е забележително събитие, показващо човечността и толерантността на българския народ и волята му за справедливост. 43-ма народни представители, начело със заместник-председателя Димитър Пешев, застават открито срещу натиска за депортирането на българските евреи, въпреки заплахата за личната си сигурност и политическа съдба. Благодарение на усилията на народните представители, категоричната позиция на Българската православна църква, на активността на обществени личности, на българските дипломати, на професионални организации, на обикновени граждани, държавният глава цар Борис III се съобразява с обществения натиск и отказва депортирането на повече от 48 000 евреи - български граждани, към лагерите на смъртта", каза тя.

Захариева призова всеки да поеме отговорност да гарантира, че младото поколение ще помни Холокоста и ще е чувствително и нетолерантно към всички форми на национализъм и изкривяване на историята.

"В България не имало фашистки режим. Обективният прочит на историята е признак на зрялост на демокрацията на една държава. Оценявайки обективно историческите събития, не може да се оспорва фактът, че 11 343 евреи са депортирани от Северна Гърция и Кралство Югославия, които тогава са под германска юрисдикция. Изразяваме съжаление, че не е било възможно на местната българска администрация да го спре, въпреки че опити за това са правени от български граждани, от общественици и духови лица", допълни тя.

Виктор Насър в декларация от "Продължаваме промяната" пък заяви, че "антисемитизмът не е заровен в миналото".

По думите му пандемията е показала колко лесно могат да се разпространяват антисемитизъм и конспиративни теории.

"Нека помним грешките от миналото и да се учим от тях. Нека помним!", призова той.

Явор Божанков от БСП пък заяви, че спасяването на българските евреи е повод за национална гордост.

"И днес има риск популисти и националисти да се изправят срещу мира. И днес, в същата страна, Украйна, населението е на ръба на военен конфликт. Затова имаме особена отговорност", коментира той.

Божанков призова уроците от миналото да бъдат предадени на бъдещото поколение, за да не се повторят занапред тези срамни събития. Той завърши изказването си с цитат от Кристиан Таков:

"Злото дреме у всекиго от нас. Цивилизационната ни черупка е много крехка и може да се пропука на най-нечакано място. Прочее, да бдим. Първо върху себе си."

Хайри Садъков от ДПС пък заяви, че "за да помним, трябва непрестанно да следим и оспорваме категорично съвременните форми на расизъм, дискриминация и ксенофобия и свързаните с тях прояви на нетърпимост, основани на различия".

"Именно неглижирането на подобен тип прояви, подтикващи към омраза срещу мними врагове, е в основата на зараждането на фашизма", допълни той.

Председателят на парламента Никола Минчев пък присъства на отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитието е организирано от посолството на Държавата Израел и Софийския университет, съвместно с Народното събрание, Министерството на външните работи и Организацията на евреите в България „Шалом“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки