Нехамер към Денков: Немислимо е да разширим Шенген, но това няма общо с България

ЕС знае много добре, че България и Румъния допринасят за Шенген и именно затова трябва да ги подпомогне финансово, каза австрийският канцлер

OFFNews 24 октомври 2023 в 20:34 3516 5

Денков и Нехамер в Австрия

Снимка БТА/АП

Денков и Нехамер в Австрия

Австрийският канцлер Карл Нехмар каза на премиера Николай Денков, че е немислимо в момента Шенгенското пространство да се разширява, но че това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност.

Днес българският министър-председател бе на посещение във Виена. Денков и австрийският канцлер са разговаряли на четири очи, след което е имало двустранна среща с участие на българската делегация, в която са министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

"Шенген трябва да бъде поправен. Докато не е поправен, не можем да разширим това пространство", заяви Нехамер на брифинг след срещите. Той благодари на България за всички усилия и жертви, които полага, за да запази външните граници на ЕС, предаде БТА. 

Карл Нехмаер отбеляза, че в Австрия живеят 45 000 българи, които представляват важен мост между двете страни. По думите на канцлера България е много силен партньор, от когото Австрия се нуждае за защита на външната граница, защото това е ключът към сигурността на ЕС.

По думите му е нужно да се скрепят договорите с третите държави, откъдето идват мигрантите и да се създаде система за легална миграция. Според него са необходими повече финансови помощи за България във връзка с опазването на границите.

Нехамер посочи, че невъзможността за приемане в Шенген на България и Румъния няма нищо общо с двете държави, а със сигурността, защото самите външни министри на ЕС казват, че шенгенската система не функционира:

"Все повече страни вече въвеждат граничен контрол, което означава, че шенгенската система не отговаря на истинския си смисъл. ЕС знае много добре, че България и Румъния допринасят за Шенген и именно затова трябва да ги подпомогне финансово. Докато Шенген обаче не бъде поправен, разширение не е възможно."

Канцлерът съобщи, че 75% от заловените мигранти в Австрия не са регистрирани, което е проблем за сигурността.

Денков: Трябва да създадем система за легална миграция

На свой ред премиерът Николай Денков заяви, че ако България и Румъния са част от Шенген, ще могат по-ефективно да подпомогнат процесите, които е нужно да се случат в Европа. По думите му така ще може да се освободят човешки и материален ресурс, така че външните граници на ЕС да се пазят по-добре.

"Ще можем да намалим цената на превоза на храни и други стоки от Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа. Това означава по-ниски цени на храните, по-ниска инфлация и повече политическа стабилност", посочи Денков.

Министър-председателят благодари на Нехамер, че е организирал срещата като каза, че знае под какъв голям външен натиск е бил подложен. Денков коментира, че днешните срещи са показали, че България и Австрия имат много повече общи позиции, отколкото изглежда на пръв поглед. По думите му по отношение на това какво трябва да се направи в Европа двете държави нямат никакви различия - да се заздравят външните граници.

"Трябва да се укрепят договорите с третите държави, от които идват мигрантите, за да можем да връщаме тези, които нямат право на престой тук. Трябва да създадем система за легална миграция, която работи много по-добре от това, което Европа има в момента. Това са все общи теми, които няколко години не излизаха на това ниво на приоритети, което заслужават", каза Николай Денков.

Окончателното решение за влизането на България и Румъния в Шенген предстои да бъде обявено през декември, когато предстои заседание на Съвета на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

5

voododoll

25.10 2023 в 10:15

Когато Нехамер ти ***** в лицето а ти обясняваш, какъв хубав топъл есенен дъжд те вали...

По-безгръбначно правителство не сме имали никога!

Ако сега нашите имаха топки, махат данъчните облекчения на австрийските фирми, въвеждат по строги гранични проверки за австрийски стоки и марки. И ги съдим за неспазване на договора за приемане в ЕС, за което имаме и право и правно основание.

1935

4

Муню

25.10 2023 в 09:41

Шизофренен отговор.
Проблема не е във вас, ама не ви искаме. По-голяма тъпотия не съм виждал!!!
Има договор за присъединяване към ЕС, който в момента не се изпълнява от Недерландия и Унгария.
Въпросът тук, е какво следва?

-1695

3

Mladen Nikoloff

25.10 2023 в 04:02

Който е гледал редовно новини и слушал анализи преди последните Избори през април би останал с впечатлението, че единствената причина да не сме в Шенген е че Кирил Петков не е на власт. Едва ли не, като дойдат с Асен, австрийците и холандците ще бъдат заслепени от бляскавите им харвардски дипломи и ще клекнат.
Истината се оказа разбира се, както обикновено, обратната на това, което Кирил Петков твърдеше. Преди Кирил Петков границата с Турция беше много по-сигурна при много по-сериозен гигантски натиск от сега. Но дори това няма значение.
Австрийците са напълно прави. Светът се промени изключително много през последните 4 години. Това не е същата Европа, и няма логика същите механизми да важат.

-1974

2

Владè

24.10 2023 в 23:33

Ха ха ха , шесседемнайстата савецка республика пак се изпльокá. Още плащат на вапирéто им пенцийте с наште доларчета, дето другарите комунисти от бесепето и бекапето им донесоха в астрийско - савецките банки. Вместо да клекне и да се влачи като бъгарски президентин пред руски поп, другаря астриец римжи като кутрак .Мителеуропейцка слуга, по долна от бъгар турски и руски роб.

9347

1

Анализи

24.10 2023 в 23:10

Нека си извоюваме частичен Шенген. Страните членки, които не ни спират да се движим свободно без граници при тях. Австрийците да ни гледат личните карти. Голяма работа.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews