Нинова: Шефът на борда на ДКК сам подаде оставка, реших да сменя и останалите

Йорданка Веселинова 10 февруари 2022 в 16:30 1946 2

Снимка Пресцентър БСП

"Изпълнителният директор на ДКК си подаде молба за освобождаване по собствено желание. Смених и останалите членове на борда, т.е. целият борд е сменен", заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

"Искам да оптимизирам работата на държавните предприятия. Знаете какви проблеми има там с язовири. Прецених, че искам нов състав на борда, с който да оптимизираме работата", допълни тя.

В края на миналия месец тя съобщи, че Държавната консолидационна компания (ДКК) е платила авансово 500 млн. за ремонт на язовири, но само един от тях е законен.

Нинова коментира и идеята на Кирил Петков да се премахне ДКК, а всички държавни дружества да преминат на подчинение към министъра на икономиката. Според нея това е трудно постижима цел, защото капиталите им са в ДКК.

"Една такава трансформация ще предизвика сътресения", заяви министърът.

По думите ѝ всичко е възможно и може да се направи, но би било дълъг процес, който според нея би затруднило основната цел - оздравяване на държавните предприятия. И допълни, че продължава проверката в ДКК, която тя инициира миналия месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews