Ньойският договор и думата "еничари" скараха ДПС и Патриотите

Николаос Цитиридис 29 ноември 2017 в 12:44 3206 1

ДПС и Обединените патриотите в парламента отместиха дебата за бюджета за 2018-та г.  и решиха да се замерват с декларации на тема Ньойския договор и думата "еничари".

Сагата започна с декларация на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, в която той се възпротиви и осъди демонстрация, организирано от ВМРО като протест срещу Ньойския договор. Факелното шествие се проведе на 26 ноември.

"Настояваме президентът, парламентът и правителството да се разграничат от антидържавните прояви на националистите и опитите им за прекрояване на границите", каза Карадайъ и добави:

"На 26 ноември 2017 г. с поредица от факелни шествия, организирани от ВМРО и други националистически организации, афишираха напиращият реваншизъм на българските националисти, този път в рамките на исторически реминисценции. Опити на използване на исторически факти като договори, чието действие е отдавна суспендирано от последващи договори, представлява опасен опит за създаване на настроения за действия за прекрояване на национални граници, което е недопустимо, защото отрича основни принципи на нашия общ европейски дом. Ние сме против всеки опит за дестабилизиране на държавата и мира в страната и региона. Не е нормално едно да се говори, друго да се върши, трето да се мисли, четвърто да се провокира"

Докато говореше от трибуната на Народното събрание, депутати от ОП нарекоха Карадайъ "еничарин", което възмути ДПС, като Йордан Цонев поиска процедура по начина на водене.

Юлиан Ангелов от Патриотите отговори на Карадайъ и декларацията на ДПС.

"Този договор остави стотици хиляди извън пределите на Майка България. Години наред организираме такива шествия, за да се знае и помни, е такова нещо не може да се случи повече."

Ангелов отчете заслугата на ВМРО за спасяването на българските евреи по времето на ВСВ и попита риторично: "Къде беше тогава мюфтийството?".

"Наближава Коледа, а по Коледа в ДПС се случват чудеса. Надявам се да сте го разбрали. И докато Вашият председател се гордееше по интервюта да е патриот, вие показахте обратното. Докато някои Ваши депутати носеха пантофки на почетния Ви лидер, да, и еничари има, ние се борихме за пределите на българската държава", каза Ангелов.

Употребата на думата "еничари" за пореден път донесе на Ангелов наказание от председателя на парламента - забележка. Заради нажежените страсти в зала Цвета Караянчева обяви 30 минути почивка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews