НС даде ход на продажбата на оборудването за АЕЦ ''Белене'' на Украйна

Йорданка Веселинова 06 юли 2023 в 13:43 8917 6

Проекторешението мина без дебат по същество

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Гласуване в парламента

Парламентът възложи на енергийния министър Румен Радев да започне преговори за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна. 

Старт на процедурата бе даден на фона на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в София. Решението бе прието със 155 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС), 57 "против" (БСП и "Възраждане") и 0 "възраждал се". Очаква се по-късно днес премиерът Николай Денков и президентът на Украйна да подпишат съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.

Вносители на текстовете са Делян Добрев, Теменужка Петкова, Рамадан Аталай, Жечо Станков и Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Рамадан Аталай от ДПС и Кирил Петков и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. Според проекторешението преговорите между София и Киев трябва да се провеждат в 60-дневен срок от приемането  му от Народното събрание. В текстовете е записана и минималната цена, за която може да бъде закупено оборудването за АЕЦ "Белене" - тя не може да бъде по-ниска от платената от НЕК на "Атомстройекспорт" АД, или 601 617 133 евро (1 176 660 837 лв.)  Освен това с приемането на предложението се отменя решението на НС от 7 юни 2018 г. за възобновяване на действията по търсене на възможности за изграждането на атомната централа.

Текстовете минаха в ресорната енергийна комисия вчера с подкрепата на ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. По време на заседанието срокът за преговорите с Украйна бе удължен от 30 на 60 дни. Бе приета и идеята енергийният министър да информира парламента за хода на преговорите.

Дори Украйна да иска само част от оборудването на АЕЦ Белене, ще плати пълната цена

Вчера депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев съобщи пред Би Ти Ви, че разговорите с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" са започнали преди половин година, но не са доведени докрай. Премиерът Николай Денков е ускорил процеса, а Делян Добрев и колегите му от ГЕРБ са довършили работата на парламентарно ниво.

"АЕЦ "Белене" е корупционен проект от много години. Платихме милиарди, взеха се огромни комисиони. Ако не продадем оборудването на Украйна сега, си оставаме с това желязо. То не може да бъде използвано никъде, защото никой не иска да работи с Русия. Трябва да направим всичко възможно да вземем максимума от този проект", каза още Мирчев.

Начало на дебата в пленарна зала днес даде Искра Михайлова от "Възраждане", която заяви, че проекторешението се случва в този момент заради посещението на "украинеца Зеленски". В поредица от манипулативни твърдения тя направи внушения, че ако се продаде оборудването на АЕЦ "Белене", то нямало да бъде платено от Украйна и че ще се разпродава на безценица. В текстовете обаче изрично е посочена минималната цена, за която може да бъде продавано оборудването. (Искра Михайлова е лансирана като енергийното острие на формацията на Костадинов. Справка в сайта на Народното събрание обаче показва, че тя е специалист по връзки с обществеността - б.а.)

След поредица от реплики в подкрепа на тезите на Михайлова от страна на съпартийците ѝ на трибуната излезе Драгомир Стойнев от БСП, който обяви, че единствената цел на проекторешението е да се сложи край на проекта "Белене". По думите му с това се спира развитието на ядрената енергетика в България. Стойнев добави, че не трябвало да се бърза с продажбата, това можело да се случи след края на войната.

Павела Митова от ИТН пък заяви, че парламентарната ѝ група ще подкрепи решението заради геополитическата обстановка, вероятността проектът за атомната централа никога да не се реализира и заради разходите за съхранение на оборудването.

Рамадан Аталай от ДПС добави, че парламентът трябва да подпомогне правителството за воденето на преговори за оборудването за АЕЦ "Белене". Той обори тезата, че парогенераторите ще бъдат подарени на Киев и допусна, че цената за продажбата може да е по-висока, тъй като на нея ще се отрази и критерият инфлация.

По време на обсъждането на текстовете впечатление направи пълният синхрон между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Най-колоритното изказване обаче бе на Делян Добрев от партията на Борисов, който направи сравнение между парогенераторите и съединителите в автомобилите. Той заяви, че оборудването, с което разполага България, може да се сравни със съединител и радиатор за "Лада", с които не може се монтира "Ферари". Той добави, че очаква голямо мнозинство да застане зад текстовете, които представлявали голяма стратегическа възможност за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7915

7

Пламък Огнен

07.07 2023 в 08:31

Far Rider
Извинявайте господин енергетик, тези реактори можем да ги използваме, без да сме зависими от РуZия.
Останалото няма да коментирам, ниско Ви е нивото!
Хубав ден! Бъдете здрави!

7915

6

Пламък Огнен

07.07 2023 в 08:26

AntiZ
Това кога се появявам, какво чета и какво коментирам си е лично мое решение!
Не знам вас какво ви засяга.
Май вие повече биете на трол.

7915

5

Пламък Огнен

07.07 2023 в 08:24

Много е лесно да се нападат хора, още повече да се обиждат!
Но какво да се прави такова ви е нивото.
До преди година се провеждаше проучване и запитвания към френски и американси компании относно инсталацията и обогатяването на уран с цел инсталацията на реакторите в Белене или подготовката за нова площадка и инсталирането им в Козкодуй, без да сме зависими от РуZия. Сега рязко решихме да продаваме на Украйна ?

10298

4

AntiZ

06.07 2023 в 16:26

Far Rider, мисля че не е трол а идиот. Безполезен при това. Писал постове през 2018-та, присетил се нещо и се появил пак 2023-та. Пълно е с такива.

7915

2

Пламък Огнен

06.07 2023 в 14:33

Пропуснах да попитам, какво стана с проекта за реализацията на Белене от френска комплания с наличното оборудване и реактори ?

7915

1

Пламък Огнен

06.07 2023 в 14:31

Каква ли ще е пазарната стойност на това оборудване, ако искаме да си го купим сега, спрямо платеното за него преди х години ?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки