Обсъжда се резолюция за унифицирано преподаване на фактите за Холокоста в ЕС

Трябва консенсус за знаковите събития, които формират обществото ни, заяви евродепутатът Елена Йончева

Ружа Райчева 07 ноември 2023 в 12:30 1173 0

Част от имената на евреите, избити в района на Моравия по времето на Холокоста. Те са записани по стените на синагогата Пинкас в Прага

Снимка Ружа Райчева/OFFNews

Част от имената на евреите, избити в района на Моравия по времето на Холокоста. Те са записани по стените на синагогата Пинкас в Прага

Поради различия в методите на преподаване на историята на Холокоста сред държавите членки на Европейски съюз, в европарламента се обсъжда евентуална резолюция, която да предложи унифициран план за преподаване, базиран на конкретни факти и събития в периода 30 януари 1933 г. - 8 май 1945 г.

Това съобщи евродепутатът и журналист Елена Йончева на събитие за обучение на журналисти, организирано от БТА и Европейския парламент. Тя посочи, че скорошно проучване в Нидерландия сочи, че 70% от холандците до 35-годишна възраст не знаят какво е Холкост или са на мнение, че това е "пропаганда", а не исторически факт.

Когато говорим за Холокост, става дума за геноцид над близо 6 милиона европейски евреи по времето на Втората световна война. Целенасоченото унищожение на евреите е било планирано и почти докрай изпълнено от нацистка Германия под управлението на фюрера Адолф Хитлер. Думата на иврит за Холокост е "шоа", което означава "разрушение" или "голяма катастрофа".

Преди няколко месеца Елена Йончева е организирала конференция по темата с историци, преподаватели и експерти. Тя е силно обезпокоена от факта, че в някои европейски държави мнозинството не е наясно с историческите факти.

Йончева посочи, че в Унгария и Германия темата за Холокоста се преподава сериозно, но че в Белгия, например, всеки преподавател може да избира до каква степен да преподава темата, както и своите източници.

"В момента няма унифициран метод за преподаване на историята за Холокоста в различните държави членки на ЕС. Това ме наведе на мисълта, че нещо трябва да се направи. Направих тази конференция, за да помислим за общ подход по преподаване на фактологията. Да има консенсус поне за знакови събития, които формират нашето общество и днес", заяви Елена Йончева.

Евродепутатът съобщи, че освен нейната група на социалистите и демократите, резолюцията вече е получила и подкрепата на "Европейска народна партия" (ЕНП) и "Обнови Европа" (Renew Europe).

По думите ѝ създаването на общ европейски план за преподаване на историята за Холкоста ще е трудна задача, но че е напълно възможно. 

Ако резолюцията бъде приета от Европейския парламент, отговрният за култура и образование еврокомисар трябва да подготви препоръчителен план за преподаване на фактите за Холокоста. С ресор иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж е българският еврокомисар Илиана Иванова, която встъпи в длъжността наскоро.

Планът за преподаване ще бъде предоставен на държавите членки, които да могат да решат какво да правят. Според европейското законодателство държавите членки не са длъжни да го въведат.

"Трябва да се предприемат конкретни стъпки. Не смятам, че една такава резолюция ще реши всички проблеми, но това са малки стъпки, които при политическа воля, могат да се направят", каза Елена Йончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика