Очаква се позицията на България по нотата на Митрофанова, срокът изтича в 12 часа днес

OFFNews 01 юли 2022 в 07:01 3109 6

МВнР

Снимка mfa.bg

Външно чака указания от премиера в оставка

Позицията на България по нотата на руския посланик в София Елеонора Митрофанова, с която тя настоява до 12 часа да бъдат оттеглени исканията за отзоваване на 70 дипломати и служители на руските представителства у нас, се очаква днес. 

След изслушване на председателски съвет в Народното събрание късно снощи министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска съобщи, че очаква указания от премиера. Запитана дали има данни, че всички 70 души са работили срещу интересите на България, Генчовска отговори: Трябва да попитате ДАНС, във Външно министерство пристигат само имена с лични данни. Няма доклад, има две писма със списъци, подписани от председателя на ДАНС.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че на председателския съвет е обсъден фактическият състав на докладите, които са били представени на Съвета за сигурност при премиера. Според Костадинов Петков е използвал структурите на държавната власт за лична политическа изгода и ще сезира прокуратурата за това. "Точно поради тази причина ще изготвим сигнал до прокуратурата и ще искаме Кирил Петков да бъде незабавно разследван", каза Костадинов.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че Кирил Петков създава хаос в държавата, защото си отива от власт.

"Вие чухте ли ме какво ви казах, че той е лъжец. Лъже. Няма нито един доклад на ДАНС. Няма никакво решение на съвета. Има устни разпореждания. На този съвет са обсъждали съвсем различно нещо. Външно са предлагали реципрочно намаляване на дипломатическите корпуси, защото руснаците са повече от нас, но това не е шпионаж. Това е друга процедура и трябва един месец", посочи Тошко Йорданов.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че председателският съвет на Народното събрание не може да се занимава с провеждане на следствие. Става дума за изключително сложни процеси, административни, политически, които в момента бяха представени по определен начин, посочи той. Докато не се изясни цялата картина, всичко, което ще чувате, ще бъдат най-различни интерпретации, коментира Иванов.

Има два списъка с лица, за които ДАНС твърди , че има различна степен на опасност за националните интереси, посочи Иванов. "Ако ДАНС твърди, че е включило в тези списъци хора, за които не е имало достатъчно основания, това повдига въпроса за отговорността на председателя на ДАНС защо го е направил. Но това са неща, които ние не можем в председателския съвет да ги установяваме", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

606

6

order

01.07 2022 в 10:21

Жълтопаветняците макар и на изчезване и със затихващи функции са най грачещи и щяли да се броят пред президенството борейки се против 80% русофили.... ти да видиш!!!

9347

5

Анализи

01.07 2022 в 10:13

С прости думи, отговорът трябва да бъде- нени пука.

900

4

Porr

01.07 2022 в 09:38

Как запяха в пълен синхрон тошко и копейкин. Може дует да си направят.

-240

3

редовно четящ

01.07 2022 в 09:18

Градинското джудже тошко е в паника заради руските рушвети, които му се изплъзват. Копейката е в същата ситуация. Те съществуват за да продават България на рашистите. Дано дойде време да отговарят пред съда за действията си. А може пък и тях да ги има в някакви списъци на ДАНС и затова да се гърчат като плужеци на тенекия!

2099

2

Mateevk

01.07 2022 в 08:05

Ех, слепци от управляващи и опозиция, прехвърлете всичко на Петков и се отречете от нещо, щом искате и си гоните интереса, но не се отричайта от постъпката му!!! Тя е от ползаа единствено и само на България! Направи нещо, което мнозина преди него не посмяха. Затова сега сме в абсурдната ситуация на нарастващо одобрение на Русия след 4 месеца война в Украйна! Отличен атестат и за неуморните редови труженици от руското посолство!
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл