Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Окончателно: Затягат режима за реекспорт на лекарства

OFFNews 28 септември 2018 в 12:13 3220 0

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които предвиждат ограничаването на износа на лекарства, от които има недостиг на българския пазар.

Промените в закона предвиждат електронна система да следи наличностите на лекарствата у нас. Идеята е системата да показва дали има риск от недостиг за определен медикамент. Очаква се тя да бъде изградена до 4 месеца. В всички на лекарствения пазар - търговците на едро, на дребно, притежателите на разрешителни за употреба и лечебните заведения, ще трябва да подават информация за наличните лекарства и тяхното количество. 

А ако има - реекспортът му ще се забранява за срок от един месец. Експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще изготвя списък със забранените за износ продукти, а Агенция "Митници" няма да позволява реекспорта им. Ако някоя компания наруши забраната за износ, ще бъде глобявана с от 50 до 100 хил. лв.

Поправките дават възможност и пациенти, които не са включени в клинични изпитания, да получат достъп до лечение, когато липсва терапевтична алтернатива и лекарственият продукт не е разрешен за употреба в друга държава. 

Социалистите обаче възразиха срещу част от промените. Те подчертаха, че тази информационна система все още не е създадена и не се знае дали някога ще започне да работи. "Аргументите, че трябва да се гласува законопроектът, за да се направи информационна система, са неоснователни. Проблемът за реекскорта на лекарства е проблем за целия ЕС. Темата е тежка и всяка законодателна промяна в ЕС може да се окаже грешка. Законопроектът почива върху една основа, която не е създадена. Има много неща, които налагат преосмислянето на този закон", каза Георги Михайлов от БСП.

Според ГЕРБ обаче логиката е друга - първо се дава правна възможност за изграждането на единна здравна информационна
система, а чак след това тя започва да се прави. Последваха и нападки към социалистите. "Вчерашното ви решение да не се регистрирате в зала и днешното заявление ми дава основание да имам сериозни съмнения, че вие закриляте реекспорта на медикаменти, който оставя българските граждани без достъп до медикаменти. Какви са поръчките, които изпълнявате? Вие изразихте подкрепа по време на разглеждането от комисията. Какво става?", коментира председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews