Петков и Денков са единодушни, че дерогацията може да отпадне най-рано на 1 март 2024 г.

Премиерът определи демонстративното напускане на ГЕРБ и ДПС като търсене на политическа изява

Йорданка Веселинова 16 ноември 2023 в 11:59 1591 2

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Николай Денков

"Потвърди се оптималният срок за прекратяване на дерогацията - септември 2024. Теоретично е възможно да бъде прекратена най-рано на 1 март следващата година."

Това каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков след края на Съвета по сигурността в Министерски съвет.

"Всичко преди първи март носи реален риск за повишаване на цените на българския пазар и несигурност на доставките", категоричен е бившият премиер.

Петков все пак декларира готовност за прецизиране на текстовете и промяна на датата - от 15 март, каквото е тяхното предложение, на 1 март 2024 г. Той добави, че данъчните постъпления от "Лукойл" ще бъдат 400 млн. лв. до края на годината и между 50 и 100 млн. лв. до март. 

Минути по-късно брифинг даде и премиерът Николай Денков. Според него в сяко съкращаване на сроковете за премахване на дерогацията увеличава значително рисковете от нарушаване на дейността на рафинерията. Също така има голяма вероятност да се стигне до покачване на цената на горивата. Денков съобщи, че са обсъдени рисковете при неполучаване на петрол в рафинерията и възможността тя да спре работа. 

"Минималните срокове за премахване на дерогацията са: след 31 декември - не повече от 50% руски нефт. След 31 януари - не повече от 25% и от 1 март - изцяло неруски нефт. Трябва поетапно да се осъществява смяната на нефта, защото иначе има рискове от запушвания, експлозии и пожари", добави Денков.

Кирил Петков упрекна представителите на ГЕРБ и ДПС, които демонстративно си тръгнаха по-рано. По думите му така двете групи не са успели да се запознаят с основни моменти в докладите на службите. 

Петков заключи, че няма групата му няма да подкрепи прекратяването на дерогацията за срок от 3 дни, както настояват некоалиционните партньори.  Той даде заявка, че компромиси няма да се правят заради "политически заигравки".

На свой ред същата теза разви и премиерът Николай Денков. Той е на мнение, че ако някой търси политически изяви, един от начините е да си тръгне ядосан от Съвета по сигурността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

16.11 2023 в 14:41

Кой намазва от дерогацията не знам, и едва ли някога ще научим.
Но съм готов да се хвана на бас, че следващият собственик на рафинерията в Бургас ще са едно дебеличко намагнетизирано момченце и подставени лица на една бивша мутра. И сега се играят игрички да им се смъкне цената на обекта за закупуване

135

1

Far Rider

16.11 2023 в 14:03

Крепостните селяни от Задунайская губерния се правят на ощипани и не сикат да разсърдят чичо Вова от Москва. А на думи са проевропейски настроени! Лъжци! Кажете си, че и вие намазвате от дерогацията!
 
X

Да помогнем на украинските деца!