ПП-ДБ не иска извънредно заседание на НС. ГЕРБ ги обвини, че са на хранилка в Лукойл

Йорданка Веселинова 24 октомври 2023 в 10:43 1792 3

Атанас Атанасов

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Атанас Атанасов

ПП-ДБ призова председателят на парламента Росен Желязков да не свиква извънредно заседание този петък. На извънреден брифинг в НС съпредседателят на коалицията Атанас Атанасов определи свикването на такова два дни преди изборите като “прах в очите”.

Вчера след срещата между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС санкционираният по “Магнитски” Делян Пеевски обяви, че в петък ще има извънредно пленарно заседание, на което ще бъде разгледано президентското вето върху Закона за енергетиката. 

“Прекъсването на работата на НС бе по предложение на Бойко Борисов”, каза той и добави, че ПП-ДБ е подкрепила аргумента на Борисов, че парламентарната трибуна не трябва да се използва за предизборна агитация.

Кирил Петков каза, че в края на седмицата предстои най-важният вот за българските граждани. По думите му темата енергетика в момента се поставя популистки и представлява прах в очите, измествайки темата от местните избори.

Той заяви, че групата вчера е получила предложенията на ГЕРБ и ДПС, но те били написани на коляно. Петков добави, че въпросните 73 стотинки, за които вчера Делян Добрев говори, изобщо не съществуват, както и че нямало и текст за отпадане на нотификацията, с която България ще може да събере данъците от “Лукойл”. Петков заключи, че към този закон трябва да се подходи сериозно, а не текстовете да се пишат в последния момент и на коляно. 

На свой ред Ивайло Мирчев заяви, че ПП-ДБ подкрепят предложенията за складовете, които да минат към Държавния резерв, както и предложението за особения търговски представител. По думите му обаче, това трябва да се направи от експертите в Министерството на енергетиката, а не набързо в парламента.

Веднага след това Делян Добрев от ГЕРБ-СДС също даде брифинг, на който обяви, че "хранилката" на Лукойл е по-голяма, отколкото е смятал, и добави, че към нея са председатели на парламентарни групи, членове на кабинета и министри.

Бившият енергиен министър заяви, че с всеки ден, в който НС бави отхвърлянето на президентското вето, “Лукойл” не плаща 2.9 млн. лв. но ден. По думите му именно това са въпросните 73 стотинки компенсация за потребителите.

“Всички, които са на хранилката, само се издават с бламирането реформата”, заключи той.

Добрев обяви, че извънредно заседание ще има и "сега ще си проличи кой мисли за интереса на хората и кой - за този на една частна компания". Депутатът уточни, че в петък в дневния ред няма да е само разглеждането на президентското вето, но и разглеждането на предложенията за петролните бази.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

3

Муню

24.10 2023 в 13:14

Забравил си да добавил Разграждане, Има Такъв Несретник, Госпожа лъжа и нещастния Пилот - само дето, нещо мълчат защото с ГЕРБ са си лика прилика .

1017

2

IvoIvo

24.10 2023 в 12:28

Лека паника ли се наблюдава в редиците на ПП и ДБ?

345

1

Джендо Джедев

24.10 2023 в 11:20

Хахаха, герберите как се натегат предизборно... Просто да се разтопиш! 12 години бяха на хранилка на Лукойл, сега се разбързали и обвиняват други, че били на същата хранилка. Майко мила! Хахахаха!
 
X

Да помогнем на украинските деца!